Assessments of aquatic ecosystem in Şahinbey of Gaziantep (Turkey) by using diatom indices
Gaziantep (Türkiye) Şahinbey'deki sucul ekosistemlerin diyatome indeksleri kullanarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 519717
  2. Yazar: AHMED MUZAHEM SHALLA AL- ANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER ÇELEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: CCA, Değerlendirme, Diyatome, TIT, Su kütleleri, Gaziantep, Assessment, CCA, Diatoms, TIT, Water bodies, Gaziantep
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Akarsuların ekolojik durumlarını değerlendirmek için Avrupa Su Çerçeve Direktifi tarafından beş biyolojik kalite bileşenlerinden biri olan diyatome ekolojik indikator olarak önerilmektedir. Bu çalışma, trofik indeks Türkiye (TIT) kullanarak Gaziantep (Türkiye) Şahinbey'deki tatlısu ekosistemlerin ekolojik kalitelerinin değerlendirmek ve diyatome grublarının çok yönlü yaklaşımlar ile değerlendirmek için dizayn edilmiştir. Diyatome türleri ile çevresel değişkenler arasındaki ilişki araştırmak için kanonik uyum analizi (CCA) kullanılmıştır. Diyatome türlerinin çevresel değişkenler için optimum tolerans düzeylerini tahmin etmek için ağırlıklı ortalama regresyon kullanılmıştır. En yüksek ortalama PO4 76,6 µg/L Kıratlı deresinde olurken, en düşük ortalama 58,1 µg/L ile Zülfikar rezervuar istasyonunda bulunmuştur. Çevresel değişkenler bu ekosistemlerde mevsimsel olarak değişmiştir. Monte Carlo permütasyon test sonuçlarına göre diyatome grupları ile çevresel değişkenler arasındaki ilişki %91,6 olarak bulunmuştur. ÇO, su sıcaklığı, NO3, Pb+2 vb gibi en etkili açıklayan faktörler türlerin mevsimselliğinde önemli rol (p=0,006) oynamıştır. Amphora ovalis, Cymbella excisa, Cocconeis placentula, Gomphonema parvulum, Fragilaria capucina ve Ulnaria ulna gibi bazı diyatome türleri çalışma periyodunca görülmüş ve CCA ile desteklenmiştir. TIT değerleri Burç reservuarında 1,71 ve Yeniyazı deresinde 3,09 arasında sıralanmıştır. TIT ekolojik statünün bir değerli indikatörü olarak Gaziantep'teki su kütlelerinin ekolojik durumlarının değerlendirmek için yararlı bir araç olabilir.
Özet (Çeviri)
Diatom is one of the five biological quality elements as ecological indicator recommended by the EU Water Framework Directive for the assessment of ecological status running waters. This study designed to assess ecological quality of freshwater bodies in the Şahinbey of Gaziantep (Turkey) using the trophic index Turkey (TIT) and evaluate the ecological preferences of the diatom assemblages by multivariate approaches. Canonical correspondence analysis (CCA) was used to relate diatom assemblages with the environmental variables to explore their relationships. Weighted averaging regression was used to estimate diatom species optima and tolerance levels for the environmental variables. At Kıratlı Stream, the highest mean value of PO4 was 76.6 µg/L, whereas the lowest mean value was 58.1 µg/L at stations of Zülfikar Reservoir. Environmental variables seasonally changed in these ecosystems. According to the Monte Carlo permutation test results, the relationship between diatom assemblages and environmental variables was found 91.6% Most effective explanatory factors (e.g., DO, water temperature, NO3, Pb2+, etc.) played the significant role (p=0.006) in the seasonality of species. Some diatom species such as Amphora ovalis, Cymbella excisa, Cocconeis placentula, Gomphonema parvulum, Fragilaria capucina, and Ulnaria ulna were found during study period, supported by CCA. TIT values ranged between 1.71 in Burç Reservoir and 3.09 in Yeniyazı Creek. TIT as a valuable indicator of ecological status could be a useful tool for assessing ecological status water bodies in Gaziantep.