Post occupancy evaluation on environmental quality in new development areas: The case of Eryaman
Yeni gelişme alanlarında çevresel niteliğin kullanım sonrası değerlendirilmesi: Eryaman örneği
- Tez No: 51975
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZUHAL ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İç Mimari ve Dekorasyon, Education and Training, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kullanım Sonrası Değerlendirme, Çevresel Nitelik, Yeni Gelişme Alanları, Toplu Konut Alanları. IV, Post-Occupacy Evaluation, Environmental Quality, New Development Areas, Mass-Housing Districts. III
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZET YENİ GELİŞME ALANLARINDA ÇEVRESEL NİTELİ?İN KULLANIM SONRASI DE?ERLENDİRİLMESİ : ERYAMAN ÖRNE?İ Umut Duyar İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Zuhal Ulusoy Bu çalışmada, yeni gelişme alanlarının, mekanın sahiplenilmesi, çevrenin sunuları, işlevlerin yerleştirilmesi ve kullanıcıların katkıları gibi kavramlar açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kavramlar, sosyal organizasyon, fiziksel çevre, ve insan-çevre ilişkileri gibi üç ana alanın, kesişiminde, yapılı çevre ve yeni yerleşim bölgelerinin tarihsel gelişimini gözönünde bulunduran bir çerçeve içinde ele alınmıştır. Ankara' daki Toplu Konut Alanları' ndan biri olan Eryaman'da, kullanım sonrası değerlendirme anketi uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda, bu tip yerleşmelerin yetersizlikleri tanımlanmış ve önceden planlanan konut bölgeleri için bazı öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POST-OCCUPANCY EVALUATION ON ENVIRONMENTAL QUALITY IN NEW DEVELOPMENT AREAS: THE CASE OF ERYAMAN Umut Duyar M.F.A in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Zuhal Ulusoy September, 1996 In this work, it is aimed to evaluate new development areas by means of four measures: appropriation of space, affordances of environment, allocation of functions and contribution by inhabitants. They are derived from three realms of discussion, which are societal organization, physical environment, and man- environment interaction, after a study on components of built environment and historical evolution of these new development areas. A post-occupancy evaluation study is applied in Eryaman, a Mass Housing District in Ankara. As the result of this study, inadequecies of this kind of settlements are defined and some proposals for pre-planned districts are developed.