Meyve sularındaki C vitamininin spektrofotometrik olarak tayini
Spectrophotometric determination of vitamin C in fruit juices
  1. Tez No: 519771
  2. Yazar: BAHAR TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ASAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Spektrofotometri, C vitamini tayini, Meyve suyu, Spectrophotometry, Determination of vitamin C, Fruit juice
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MEYVE SULARINDAKİ C VİTAMİNİNİN SPEKTROFOTOMETRİK OLARAK TAYİNİ Bahar TAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Adem ASAN Bu çalışmada, C vitamini (askorbik asit) tayini için hızlı ve seçici bir spektrofotometrik yöntem geliştirilmiştir. Geliştirilen yöntem, asidik ortamda dikromat çözeltisi içerisindeki askorbik asidin yükseltgenmesi sonucu çözeltinin absorpsiyon şiddetindeki değişimin 347 nm dalga boyunda izlenmesine dayanmaktadır. Yöntem, 66.6-200 mg/L derişim aralığında doğrusal bir değişim göstermektedir ve ortalama % 2.53 bağıl standart sapma ile % 99 geri kazanıma sahiptir. Geliştirilen yöntem için girişim yapabilecek türler incelenmiş ve önemli bir girişimin olmadığı belirlenmiştir. Geliştirilen yöntem, C vitamini içeceği olarak bilinen iki farklı numuneye ve vitamin tabletine uygulanmıştır. Sonuçlar hem çizilen kalibrasyon grafiği hem de standart askorbik asit titrasyon yöntemi ile elde edilmiştir. Her iki yöntemden elde edilen sonuçların birbiri ile uyum içinde olduğu görülmüştür. Ağustos 2018, 50 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis SPECTROPHOTOMETRIC DETERMINATION OF VITAMIN C IN FRUIT JUICES Bahar TAN Ondokuz Mayis University Graduate School of Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Adem ASAN In this study, a quickly and selectively spectrophotometric method for the determination ascorbic acid (vitamin C) in aqueous solutions is described. The developed method is based on the dichromate oxidation reaction to ascorbic acid in the acidic medium 347 nm wavelength, is to be monitored spectrophotometrically. The method, of 2.53 % and the mean recovery of 99 % with 66.6-200 mg/L has a linear range. The types that can make an interference for the developed method have been examined and it has been determined that there is not an important interference. The developed method, two different beverage samples were applied for the determination of vitamin C and the tablet containing vitamin C. Results are both calibration curve and the standard addition method was obtained and also standard as well as compared with ascorbic acid assay method. The obtained results were determined to be in good agreement with each other. August 2018, 50 pages