Assesing women entrepreneurship through the model of Business Development Centers (İŞGEM): Tokat İŞGEM and Pendik KİŞGEM cases
Kadın girişimciliğinin İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) üzerinden değerlendirilmesi: Tokat İŞGEM ve Pendik KİŞGEM örnekleri
  1. Tez No: 519867
  2. Yazar: AYDAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HEDİYE SİBEL KALAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimciliği, Neoliberalizm, Kuluçka Merkezi, İŞGEM, Entrepreneurship, Women Entrepreneurship, Neoliberalism, Incubator, İŞGEM
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Neoliberal ekonomik sistem içerisinde kadın girişimciliği kavramı önemli bir yere sahiptir. Git gide artan kadın yoksulluğuna ve işsizliğe bir çözüm olarak sunulan kadın girişimciliği için ulusal ve uluslararası düzeyde destek mekanizmaları oluşturulmuştur. Mikro kredi ve kadınlara yönelik yüksek hibe oranı uygulamaları bunlara örnektir. Türkiye'de de mikro kredi uygulamaları ve kadınlara yüksek hibe oranları gibi destek mekanizmaları uygulanmaktadır.Örneğin, KOSGEB'in verdiği yeni girişimci desteğinde kadınların aldığı hibe oranı erkeklere göre daha fazladır. Ancak bu uygulamaların kadınların iş yaşamında karşılaştığı problemlere nasıl etki ettiği tartışmalıdır. Kadın girişimciliğini destekleme amacı güden programların, kadınların toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle karşılaştıkları sorunları göz önünde bulundurarak destek uygulamaları planlamaları gerekmektedir. İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) Dünya Bankası tarafından yeni girişimcilere destek olacak bir mekanizma olarak tanıtılmıştır. Türkiye'de 15 aktif İŞGEM bulunmaktadır. Bunların amaçları iş planı hazırlama, yönetim danışmanlığı, satış ve pazarlama desteği ve eğitim desteği gibi kuluçka merkezi hizmetleri vermektir. İŞGEM'ler ve onların destek mekanizmalarıyla ilgili çok az çalışma bulunmaktadır. Ancak kadın girişimciler ve İŞGEM'ler arasındaki ilişkiyi araştıran bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı İŞGEM'lerin kadın girişimcilik dinamikleri üzerine etkilerini Tokat İŞGEM ve Pendik KİŞGEM örnekleri üzerinden değerlendirmektir. Bu çalışmada İŞGEM'lerdeki kadın girişimciler, İŞGEM müdürleri ve İŞGEM'lerin kurulumunda yer almış danışmanlarla görüşmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the neoliberal economic system, women entrepreneurship concept has an important role. Women entrepreneurship is presented as a solution for increasing women poverty and unemployment and so support mechanism have been established in national and international level. Micro credit implementations and high grant rates for women are the examples of this situation. Encouragement of developing women entrepreneurship is supported in Turkey with the micro credit implementations and high proportion of grant rates for women. The rate of new entrepreneurship support of KOSGEB is higher for women compared to men. However, it is controversial how these implementations affect the problems that women entrepreneurs confronted with. The women entrepreneurship encouragement programs should be planned considering gender related problems of women. Business Development Centers (İŞGEM) have been introduced by World Bank as the support mechanisms for new entrepreneurs. There are 15 active İŞGEMs in Turkey. Their aim is to provide incubation services which are business plan preparation, management consultancy, sales and marketing support and training supports. There are few studies about İŞGEMs and their support mechanisms. However, there is no study which analyzes the relation between women entrepreneurs and İŞGEMs. This study aims to assess the implications of İŞGEMs on women entrepreneurship dynamics through Tokat İŞGEM and Pendik KİŞGEM cases. The interviews have been conducted with the women entrepreneurs located in these İŞGEMs and also with those who are either managers of İŞGEMs or consultants who have worked during the establishment processes of the İŞGEMs covered in this study.