Electronic and atomic processes in nanowires
Nanotellerde elektron ve atom süreçleri
  1. Tez No: 51987
  2. Yazar: MEHREZ HATEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİM CİRACİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: iletkenlik, nanotel, atomsal yapı, elektron taşımını, nano batırma, moleküler dinamik, mekanik özellikler, lifler, kendi içinde tutarlı, yığılma kuvveti, conductance, nanowire, atomic structure, electron transport, nanoindentation, molecular dynamics, mechanical properties, bundles, self-consistent field, yield strength. 11
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Özet NANOTELLERDE ELEKTRON VE ATOM SÜREÇLERİ Hatem Mehrez Fizik Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. S. Ciraci Eylül 1996 İki elektrot arasında çekilerek elde edilen nanotelde elektrik iletkenliğinin değişimi bilimsel bir tartışmaya yol açmıştı. STM ve AFM kombinasyonunu kullanan yeni deneysel düzenekler iletkenliğin değişiminin atomsal yapının değişimine bağlı olduğunu gösterdi. Bu tez çalışmasında STM uçu tarafından yapılan nanometre büyüklüğündeki batırmada ve bağlayıcı boyunda, elektron taşımını konusu kuramsal olarak araştırılıp, ölçülmüş olan iletkenlik değerleri analiz edildi: Sünme esnasında nanotelin mekanik özelliklerini ortaya çıkarmak için gerilim altında Moleküler Dinamik benzeşimleri yapıldı. Çok büyük yığılma kuvvetine sahip atomsal lif yapısına yol açan yeni bir plastik şekil değişimi bulundu, iletkenlikte ani değişimlerin ve kopmadan önce son platonun kuvantum olayına ve atomsal yapı değişmesine nasıl bağlı olduğunun geniş bir açıklaması yapıldı. Kendi içinde tutarlı potansiyelimsi yöntemi kullanarak nanotellerin ve atom zincirlerinin elektriksel ve atomsal özellikleri ve bağlayıcı boyunun merkezinde yığılma kuvveti hasaplandı
Özet (Çeviri)
Abstract ELECTRONIC AND ATOMIC PROCESSES IN NANOWIRES Hatem Mehrez M. S. in Physics Supervisor: Prof. S. Ciraci September 1996 The variation of conductance of a nanowire which is pulled between two metal electrodes has been the subject of dispute. Recent experimental set-ups using a combination of STM and AFM show that changes in conductivity are closely related with modification of atomic structure. In this thesis electron transport in the nanoindentation and in the connective neck are studied and features of measured conductance are analyzed. Molecular Dynamics simulations of nanowires under tensile stress are carried out to reveal the mechanical properties in nanowires in the course of stretching. A novel type of plastic deformation, which leads to the formation of bundles with“giant”yield strength is found. An extensive analysis on how abrupt changes in the conductance and the last plateau before the break are related with“quantization phenomena”and atomic structure rearrangements in the neck. By using ab-initio self-consistent field pseudopotential calculations we also investigated electron properties of nanowires and atomic chains and predicted the large yield strength observed in the center of connective neck.