İlkokul müdürlerinin iletişim becerileri ile öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between communication skills of primary school principals and organizational ciynism of teachers
- Tez No: 519925
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF CERİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişim, örgütsel iletişim, sinizm, örgütsel sinizm, Communication, organizational communication, cynicism, organizational cynicism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul müdürlerinin iletişim becerilerine sahip olma düzeyleri ile sınıf öğretmenlerinin örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın evrenini; 2016–2017 eğitim öğretim yılı, İstanbul ili Bahçelievler ilçesindeki MEB'e bağlı (devlet) 21 ilkokulda görevli 970 sınıf öğretmeni, örneklemini ise 348 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin iletişim yeterlilikleri algılarını ölçmeye yönelik Wiemann (1977) tarafından geliştirilen, Topluer (2008) tarafından Türkçeye uyarlanan İletişim Yeterlikleri Ölçeği (Communicative Competence Scale), sınıf öğretmenlerinin örgütsel sinizm algılarını ölçmek için ise Brandes v.d., (1999) tarafından geliştirilen, Türkçeye Kalağan (2009) tarafından uyarlanan 13 maddelik“Örgütsel Sinizm Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, İlkokul müdürlerinin iletişim becerilerine sahip olma düzeyleri ile öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumlarına sahip olma düzeylerini belir¬lemek için aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. İlkokul müdürlerinin iletişim becerileri ile öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişkiyi belirlemek için spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. İlkokul müdürlerinin iletişim becerilerinin, öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumları üzerinde ne düzeyde etkili olduğuna yönelik ise Çoklu Regresyon analizi yapılmıştır. Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin, ilkokul müdürlerinin anlama empati, sosyal rahatlık ve destekleme becerilerine çok düzeyinde sahip olduklarını düşündükleri ortaya çıkmıştır. Aritmetik ortalama değerlerine göre sınıf öğretmenlerinin bilişsel, davranışsal ve duyuşsal sinizm tutumlarının az düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. İlkokul müdürlerinin iletişim becerileri ile örgütsel sinizm tutumları arasında anlamlı, olumsuz ve orta düzeyde ilişki olduğu bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçları anlama-empati, sosyal rahatlık, destekleme boyutlarının birlikte öğretmenlerin örgütsel sinizm algılarının anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermiştir. İlkokul müdürlerinin iletişim becerilerine sahip olma düzeylerinin öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumlarının anlamlı bir yordayıcı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research to reveal the relationship between the level of primary school principals' having communication skills and at titues of classroom teachers of organizational cyrics. This research is constitud by 970 classroom teachers in 21 primary schools of filiated to the ministry of education in Bahçelievler country and 348 clasroom teachers form sample of this research. In this research communicative competerce scale developed by Wieman (1977) and adapted to Turkish by Topluer (2008) is used to measure the perception of communication competences of class teachers. Also,“Organizational Cynicism Scole”developed by Brandes vd. (1999) and adapted to Turkish by Kalağan (2009) is 13 item, is used to measure competences of organizational cynism. In the analysis of data arithmetic mean and standard deviotion valves are used to determine the level of having communication skills of primary school principals' and attitudes of teachers of organizational cynism. Spearman correlation analysis is used to determine relationship between communication skills of primary school principals' and organizational cynism of teachers. Analysis of multiple regression is done to learn how effective of communication skills of primary school principals' on the attitudes of teachers of organizational cynism. This study shows that classroom primary school principals' have understanding, emphaty, social comfort and support skills are thought by classroom teachers. According to arithmetic average values classroom teachers have little the attitudes of cognitive, behavioral and affective cynics. It is found that there is a meaningful negative and medium level relationship between communication skills of primary school principals' and the attitudes of organizational cynism. Results of regression analysis shows that if there are understanding-emphaty, social wellbeing and support, it helps to comment on competence of organizational cynism of teachers. If primary school principals have enough level of communication skills it easily helps to comment on attitudes of organizational cynism of teachers.