Kadın çalışanların karşılaştıkları cam tavan sendromunun tükenmişlik düzeylerine etkilerinin incelenmesi: Kamu sektörü ve özel sektör İstanbul il örneği
Evaluation of the glass ceiling syndrome faced by female workers: Public sector and private sector Istanbul provincial case
- Tez No: 519978
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR KÖKALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cam Tavan Sendromu, Tükenmişlik Sendromu, İş Hayatı, Kadın, Glass Ceiling Syndrome, Burnout Syndrome, Business Life, Woman
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı; kamu ve özel sektörde çalışan kadınların cam tavan sendromu, bunun tükenmişliğe etkisini incelemektir. Araştırma kapsamında Karaca (2007) tarafından geliştirilen Cam Tavan Sendromu Ölçeği ve Ergin (1992) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Maslach Tükenmişlik Ölçeği formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, İstanbul'da kamu ve özel sektörde çalışan 264 kadın oluşturmaktadır. Araştırmada yer alan istatistiksel analiz yöntemlerinden ANOVA, Regresyon, Korelasyon, T-Testleri, Scheffe (Çoklu Karşılaştırma) testi uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25 istatistik programı kullanılmıştır. Demografik değişkenler göz önünde bulundurularak, cam tavan ve tükenmişlik düzeylerine bakılmıştır. Araştırmanın sonucunda cam tavan değişkeninin alt boyutu olan çoklu rol üstlenme ile tükenmişlik arasında bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Yaş düzeyi arttıkça tükenmişlik sendromunun arttığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; women working in public and private sectors examine the effect of glass ceiling syndrome on exhaustion. In this study, The Glass Ceiling Syndrome Scale developed by Karaca (2007) and the Maslach Burnout Scale (Ergin, 1992) adapted to Turkish were used. The sample of the research consists of 264 women working in public and private sectors in Istanbul. According to ANOVA, Regression, Correlation, T-Tests, Scheffe were applied from the statistical analysis methods included in the study. SPSS 25 statistical program was used in the analysis of the data. Considering the demographic variables, the glass ceiling and burnout syndrome levels are examined. As a result of this research, it was determined that there is a relationship between burnout syndrome and multiple role commitment which is the glass ceiling variable. As the age increases, burnout syndrome increases.