Bor madeninin Türkiye ekonomisi açısından yeri ve önemi: Ampirik bir değerlendirme (1980-2014)
Boron and its importance in Turkish economy: An empirical assessment (1980-2014)
- Tez No: 520046
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bor madeni ekonomisi, Türkiye ekonomisi, Bor rezervleri, Bor üretimi, Boron Mine Economy, Economy of Turkey, Boron Reserves, Boron Production
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Doğal kaynaklar üretimin gerçekleşmesi için gerekli olan dört temel faktörden biridir. Günümüzde ülkelerin geliştirdiği teknolojik ilerleme ile birlikte doğal kaynakların işlevselliği de paralel olarak artış göstermektedir. İlerleyen teknoloji ile birlikte yeraltından çıkarılması zor olan bor madeni, bir çok üretim alanında aranılan bir kaynak haline gelmiştir. Bor madeninin, işlenerek sadece yüksek teknoloji gerektiren alanlarda değil, günlük hayatta da yerini alması, Türkiye ve dünya ekonomisi için önem taşımaktadır. Bu çalışmada, kullanım alanları gittikçe artmakta olan bor ürünlerinde, dünya bor rezervlerinin üçte ikisi gibi önemli bir bölümüne sahip olan Türkiye'nin dünya bor madeni piyasasındaki yeri ve önemi araştırılmıştır. Bu nedenle Türkiye ve dünyada bor madeni ürünleri araştırılmış, kullanım alanları karşılaştırılmış ve girdi olarak kullanıldığı ürünler ortaya konulmuştur. Yapılan çalışma sırasında belirlenen dönem içinde, bor madeni ve ürünlerinin yıllara göre gelişimi ele alınarak incelenmiştir. Bu sırada dünya piyasasında Türkiye'nin yeri tablo ve şekillerle karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Son olarak Türkiye'de bor madeni ekonomisi SWOT analizi yapılarak güçlü-zayıf yönleri ile fırsatlar-tehditler maddeler halinde belirlenerek açıklamaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Natural resources are one of the four essential factor for production. With the technological progress developed by the countries today the functionality of natural resources is also increasing in parallel. Boron mines are difficult to exract from underground. But with progressive technology patterns it has become a resource in demand in many production areas. Boron mines are processed not only in high-tech areas but also in daily life, is important for Turkey and world economy. İn this research, we investigated the importance of boron mine and Turkey's position in the world market. Turkey has two-third of the world's boron reserves. Because of that boron metal products searched, usage areas compared and products used as input revealed. During the period set about the study, development of boron mine and its products according to years has been examined. Meanwhile Turkey's place in the world market analyzed in comparison with the figures and tables. Finally SWOT of boron economy in Turkey explained with in the form of substances about strong-weak and opportunity- threat.