Kurumsal proje yönetimi olgunluk modeli ve yerel yönetimler uygulaması
Enterprise project management maturity model and applications to municipality administrations
  1. Tez No: 520109
  2. Yazar: YASİN İNCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSER BİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Proje Yönetimi, Proje Yönetimi Olgunluk Modeli, Proje Performansı, Project Management, Project Management Maturity Model, Project Performance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent Çalışmaları ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Proje yönetimi, bir ürün veya sonucu ortaya çıkarmak adına insan kaynakları, zaman ve maliyet gibi etkenlerin birbiriyle uyumlu ve aynı zamanda verimli olarak kullanılmasını sağlamayı hedeflemektedir. Özellikle ellerindeki sınırlı kaynaklarla üst düzeyde hizmet vermeye çalışan yerel yönetimler proje yönetimi kavramının önemini gün geçtikçe daha iyi kavramaya başlamışlardır. Bu doğrultuda proje yönetim enstitüsü PMI gibi kaynaklarca tanımlanmış olan Proje Yönetimi Olgunluk Modellerinden faydalanmaları, yerel yönetimlerin, proje yönetiminde bulundukları yeri tespit etmelerini ve spesifik projelerde hedefledikleri başarıya kolaylıkla ulaşmak adına kendilerini nasıl geliştirmeleri gerektiğini göstermesi açısından özel bir öneme sahiptir. Yapılan çalışmada elde edilen sonuçlar göstermiştir ki, yerel yönetimlerimiz proje yönetiminin kapsam yönetimi ve tedarik yönetimi bilgi alanlarında kamu ihale kanununa uygunluk esas alındığı için diğer bilgi alanlarına göre daha yüksek olgunluk seviyesine sahiptir. Bunu takip eden maliyet, zaman, kalite, iletişim yönetimi ikinci seviye civarında seyretmektedir. Bunun ana sebebi olarak ise mevzuatın belirlediği yöntemlere uygunluğun esas kabul edilerek projelerin gerekliliklerinin uygulanmasıdır. Bir diğer yandan, risk yönetimi, insan kaynakları yönetimi, de diğer bilgi alanlarına kıyasla daha düşük seviyede, yani henüz birinci seviyede çıkmıştır. Bunun sebebi de bürokratik yapının ve insan kaynakları yönetiminin proje yönetimine uygun olmaması olarak gösterilebilir. Yine elde edilen önemli sonuçlardan bir tanesi de, yerel yönetimlerin proje yönetim olgunluk seviyelerinin birbirleri arasında çok fazla değişmediği gerçeğidir. Bu anlamda, büyükşehir belediyesi olgunluk seviyesi ilçe belediyelerine göre olumlu olarak bir miktar ayrışmaktadır. Yine bazı yerel belediyelerimizin diğerlerine oranla bazı bilgi alanlarına kısmen daha yüksek skorlar elde ettikleri de görülmüştür. Burada da temel sebeplerin, bu ilçe yönetimlerinde stratejik planlama ve yönetim fonksiyonlarının daha olgun bir şekilde gerçekleştiriliyor olması ve kalite güvence ile iç kontrol süreçlerinin diğerlerine oranla daha etkili işletiliyor olması olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Project management aims to ensure that factors such as human resources, time and costs are used in a harmonious and productive manner in order to bring out a product or a result. Municipality administrations trying to provide high level services with limited resources on their hands, have started to better understand the importance of project management concept day by day. In this respect, the benefits of the Project Management Maturity Models described by sources such as Project Management Institute have a special importance in that municipality administrations identify where they stand in terms of project management maturity level and how they need to improve themselves in order to achieve success in specific projects. The results of the study show that municipality centers have a higher level of maturity than other areas of knowledge as they are based on compliance with public procurement law in the scope management and procurement management knowledge areas of project management. The following cost, time, quality and communication management are in the second level. The main reason for this is the application of the requirements of the projects by considering compliance with the legislative methods. On the other hand, risk management, human resources management, is also at a lower level, that is, in the first level, compared to other fields of knowledge. This may be attributed to the bureaucratic nature of municipality centers and the human resources management practices in municipality centers, which is unsuitable to project management. One of the important results obtained is the fact that the level of project management maturity of municipality administrations do not vary much between each other. In this sense, the results of metropolitan municipality administration is slightly higher than the results of county / district municipality centers. It is also seen that some of our local municipalities have achieved higher scores in some areas of knowledge than others. Here again, it is determined that the basic reasons are that the strategic planning and management functions are carried out more maturely in these district municipality administrations and the quality assurance and internal control processes are operated more effectively than others.