Akciğer kanseri hastalarında kanser kök hücresinin karakterizasyonu
Characterization of cancer stem cell in cell lung cancer patients
- Tez No: 520536
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri kök hücresi, CD133, CD44, CD24, Lung cancer stem cell, CD133, CD44, CD24
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
AKCİĞER KANSERİ HASTALARINDA KANSER KÖK HÜCRESİNİN KARAKTERİZASYONU Esra ATAR Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kök Hücre Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2018 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Seçil YILMAZ ÖZET Akciğer kanseri, dünya çapında zayıf prognoz ile kansere bağlı ölümlerin başlıca nedenidir ve tanıdan 5 yıl sonra hayatta kalan hastaların oranı yaklaşık % 10-20' dir. Kanser kök hücreleri (KKH) veya tümör başlatıcı hücreler; tümör biyolojisi, metastaz ve tedavi direncini anlamak için yakından ilişkilidir. Kanser kök hücrelerinin kendini yenileme, multipotent farklılaşma, tümörijenik potansiyel, tümör küreleri (sferoid) olarak çoğalması, tedaviye direnç ve kök hücre belirteçlerinin ekspresyonu yeteneğine sahip olduğu belirlenmiştir. Akciğer kanseri kök hücresi biyolojisi hakkındaki mevcut bilgiler sınırlı olduğundan, bu çalışmanın amacı, insan akciğer kanseri hücre kültürünün in vitro olarak oluşturulması ve geliştirilmesi ve akciğer kanseri hastalarından akciğer kanseri kök hücrelerinin izole edilmesidir. Bu amaçla, hematoksilen-eozin boyamasıyla belirlenen KHDAK olan 10 hastadan alınan tümör örnekleri in vitro kültürlenmiştir. Akciğer kanseri kök hücrelerini tümör hücrelerinin heterojen karışımından izole etmek için floresansla aktive edilmiş hücre sınıflandırması (FACS) kullanılmıştır. Hastadan türetilmiş akciğer kanseri kök hücreleri, iyi bilinen aday yüzey belirteçleri olan CD133, CD24 ve CD44, FACS yöntemi kullanılarak ayrılmıştır. Bu çalışmada, insan akciğer kanseri hücreleri için primer kültür, laboratuarımızda başarılı bir şekilde optimize edilmiştir. Akciğer kanseri araştırması ve kişiselleştirilmiş tedavi için ideal bir model olarak kullanılabilen, 10 hastadan elde edilen akciğer kanseri primer ve devam eden hücrelerini temin ettik. Ek olarak, her hasta için CD133 +, CD24- / düşük ve CD44 + akciğer kanseri kök hücrelerini başarılı bir şekilde izole ettik. Elde ettiğimiz bu kanser kök hücreleri, akciğer kanseri patogenezini, metastazını ve tedavi direncini anlamada önemli bir rol oynayan araştırma aracıdır ve kanser kök hücre yaklaşımı ile daha ileri çalışmalara odaklanılmasını sağlar. Bu çalışma Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK:215S849) tarafından desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
CHARACTERIZATION OF CANCER STEM CELL IN CELL LUNG CANCER PATIENTS Esra ATAR Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Department of Stem Cells Master Thesis, July 2018 Supervisor: Assistant Professor Seçil YILMAZ ABSTRACT Lung cancer is a major cause of cancer-related deaths worldwide with poor prognosis and approximately 10–20% of patients surviving 5 years after diagnosis. The cancer stem cells (CSC) or tumor initiating cells have been closely associated to understand the tumor biology, metastasis and therapy resistance. The cancer stem cells has been identified possessing the capability of self-renewal, multipotent differentiation, tumorigenic potential, proliferation as tumor spheres, resistance to theraphy and expression of stem cell markers. Since current knowledge on lung CSC biology is limited, the objective of this study is to establish and development of human primary lung cancer cell culture in vitro and isolate the lung cancer stem cells from lung cancer patients. For this purpose, tumor specimens from 10 lung cancer patients with NSCLC identified by hematoxylin-eosin staining were cultured in vitro. Fluorescence-activated cell sorting (FACS) is used to isolate lung cancer stem cells from heterogeneous mixture of tumor cells. Patient-derived lung cancer stem cells are seperated by using FACS with the well known candidate surface markers; CD133, CD24 and CD44. In this study, the primary culture for human lung cancer cells can be successfully optimized in our laboratory. We provide both the lung cancer primary and continous cells derived from 10 pateints which can be used as an ideal models for lung cancer research and personalized theraphy. In addition, we successfully isolated CD133+,CD24-/low and CD44+ lung cancer stem cells for each patients. These cancer stem cells we have obtained provide the research tools which play a crucial role in understanding lung cancer pathogenesis, , metastasis, and therapy resistance and have to remain in focus of further studies with the cancer stem cell approach. This study was supported by Turkish Scientific and Technical Research Council-TUBlTAK: 215S849.