Futbolda yüksek şiddetli interval antrenman ve tekrarlı sprint antrenmanlarının aerobik performans üzerine etkisinin incelenmesi
Examination on the effect of high-intensity interval training and repeated sprint training on aerobic performance in football
- Tez No: 520562
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASUMAN ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: futbol, aerobik, laktat, sürat, tekrarlı sprint
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmanın amacı, futbolcularda yüksek şiddetli interval antrenman ve tekrarlı sprint antrenmanlarının aerobik performans üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya ortalamaları 18,69±1,64 yıl, 68,94±5,50 kg ve 177,01±4,78 cm olan 52 erkek gönüllü futbolcu katılmıştır. Çalışmada katılımcılar rastgele olarak yüksek şiddetli interval antrenman grubu (Y.Ş.İ.A.G. n=20), tekrarlı sprint antrenmanı grubu (T.S.A.G. n=17) ve kontrol grubu (K.G. n=15) olmak üzere 3 gruba ayrılmışlardır. Antrenman grupları 8 hafta boyuncu, haftada 3 kez kendi gruplarının antrenman protokollerini uygularken, kontrol grubundaki katılımcılar 8 hafta boyunca herhangi bir antrenman yapmamışlardır. Tüm katılımcılara, deneysel çalışmanın başında ve sonunda olmak üzere, Yo-Yo testi, MaxVO2 testi, 30 m sürat testi, T çeviklik testi uygulanmıştır. Bunun yanında antrenman şiddetini belirlemek amacıyla deneysel çalışmanın ilk ve son antrenmanlarında Y.Ş.İ.A.G.'nda 12 katılımcıya, T.S.A.G'nda 14 katılımcıya laktat testi uygulanmıştır. Bulgular: Tüm gruplarda tekrarlayan ölçümlerde yapılan istatistiksel analiz sonucuna göre, Yo-Yo, MaxVO2, 30 m sürat, T çeviklik testlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Çalışmanın sonunda Y.Ş.İ. ve T.S. antrenmanlarının aerobik performansı olumlu yönde geliştirdiği gözlemlenmiştir. Yo – Yo, MaxVO2, 30 m sürat ve T çeviklik testlerinde ise her iki grupta gelişim gözlenirken, bu parametrelerde T.S.A.G'nda ki yüzdesel gelişim daha fazla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The purpose of the study was to evaluate the effect of high-intensity interval training and repeated sprint training on aerobic performance in football players. Method: 52 male football players were voluntarily participated in this study (age: 18, 69±1, 64, weight: 68, 94±5, 50 kg, height: 177, 01±4, 78 cm). Participants were randomly divided into 3 groups: High-intensity interval training group (n=20), Repeated sprint training group (n=17), Control group (n=15). High-intensity interval training (HİİT) group and repeated sprint (RS) training group were trained throughout 8 weeks, 3 days in a week, while the control group did not train. The following outcomes were evaluated at baseline and after 8 weeks of training: Yo-Yo test, 30 m sprit test, T agility test. MaxVO2 were measured from the total distance of Yo-Yo test. Additionally, lactate test was measured at the first and last training in this study. Height and weight tests were measured before the baseline tests.