Futbolcuların bazı parametrelerinin karşılaştırılması
The comparison of some parameters of football players
- Tez No: 520563
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHİR KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: futbol, ligler, fiziksel uygunluk, football, league, physical fitness
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı 3. Lig, BAL (Bölgesel Amatör Lig) ve SAL' da ( Süper Amatör Lig) oynayan futbolcuların bazı parametrelerinin, futbolcuların oynadıkları liglere, statülere ve mevkilerine göre karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Araştırma, farklı liglerde oynayan futbolcuların boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, yaşı, lisanslı futbol oynama yaşı, dikey sıçrama, anaerobik güç, 20 m mekik koşusu, aerobik kapasite (MaxVO2), bacak kuvveti, sırt kuvveti, sağ el kavrama kuvveti, sol el kavrama kuvveti, relatif bacak kuvveti, relatif sırt kuvveti, relatif sağ ve relatif sol el kavrama kuvvetleri ölçülüp hesaplanmıştır. Verilerin analizi için parametrik testlerden ANOVA uygulanmış ve anlamlılık (p˂0.05) seviyesi aranmıştır. Bulgular ve Sonuç: Sonuç olarak, futbolcuların oynadıkları ligler arasında istatistiksel anlamda boy uzunluğu, dikey sıçrama, anaerobik güç, mekik koşusu, aerobik kapasite, bacak kuvveti, sırt kuvveti, relatif bacak kuvveti ve relatif sırt kuvveti değerlerine göre anlamlı fark bulunmuştur (p˂0.05). Vücut ağırlığı, VKİ, yaş, LFY, sağ el kavrama kuvveti, sol el kavrama kuvveti, relatif sağ el kavrama kuvveti ve relatif sol el kavrama kuvveti değerlerine göre ise anlamlı fark bulunamamıştır (p˃0.05). Futbolcuların statüleri arasında istatistiksel anlamda vücut ağırlığı, VKİ, yaş, LFY, dikey sıçrama, anaerobik güç, bacak kuvveti, sırt kuvveti ve relatif sol el kavrama kuvveti değerlerine göre anlamlı fark bulunmuştur (p˂0.05). Boy uzunluğu, mekik koşusu, aerobik kapasite, sağ el kavrama kuvveti, sol el kavrama kuvveti, relatif bacak kuvveti, relatif sırt kuvveti ve relatif sağ el kavrama kuvveti değerlerine göre anlamlı fark bulunamamıştır (p˃0.05). Mevki karşılaştırmasında farklılıkların kalecilerden kaynakladığı görülmektedir. Bu anlamda boy uzunluğu, vücut ağırlığı, VKİ, dikey sıçrama, anaerobik güç, mekik koşusu, aerobik kapasite, sağ el kavrama kuvveti, sol el kavrama kuvveti ve relatif sırt kuvveti değerlerine göre anlamlı fark bulunmuştur (p˂0.05). Yaş, LFY, bacak kuvveti, sırt kuvveti, relatif bacak kuvveti, relatif sağ el kavrama kuvveti ve relatif sol el kavrama kuvveti değerlerine göre ise anlamlı fark bulunamamıştır (p˃0.05).
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare some parameters of football players playing in 3rd League, BAL (Regional Amateur League) and SAL (Super Amateur League) according to the league, statues and positions. Method: Body length, body weight, body mass index, age, age of the football playing with licence, vertical jump, anaerobic power, shuttle run, aerobic capacity (MaxVO2), leg strength, back strength, right handgrip strength, left handgrip strength, relative leg strength, relative back strength, relative right and left handgrip strength were measured in this study. ANOVA test were applied to the analysis of the data. Results and Conclusion: As a result of, there were significant differences among the league according to body length, vertical jump, anaerobic power, shuttle run, aerobic capacity, leg strength, back strength, relative leg and relative back strength (p˂0.05). But there were no significant differences according to body mass index, age, age of the football playing wtih licence, right handgrips strength, left handgrips strength, relative right handgrips strength and relative left handgrips strength (p˃0.05). There were significant differences among the status of the football players according to body weight, body mass index, age, vertical jump, anaerobic power, leg strength, back strength, relative left handgrip strength (p˂0.05). But there were no significant differences according to body length, shuttle run, aerobic capacity, right handgrip strength, left handgrip strength, relative leg strength, relative back strength, relative right handgrip strength (p˃0.05). It is seen that the differences among the positions are caused by the goalkeeper. There were significant differences among the positions football players according to body length, body weight, body mass index, vertical jump, anaerobic power, shuttle run, aerobic capacity (MaxVO2), right handgrip strength, left handgrip strength, relative back strength (p˂0.05). But there were no significant differences age, age of the football playing with licence, leg strength, back strength, relative leg strength, relative right and relative left handgrip strength (p˃0.05).