Doğum sonu dönemde kadınların annelik fonksiyonu ile maternal bağlanma ilişkisinin incelenmesi
Investigation of maternal attachment relationship with maternal function of women in postpartum period
  1. Tez No: 520580
  2. Yazar: MİNE ORUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİLE KABUKCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Annelik fonksiyonu, maternal bağlanma, hemşirelik, Maternal function, maternal attachment, nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
DOĞUM SONU DÖNEMDE KADINLARIN ANNELİK FONKSİYONU İLE MATERNAL BAĞLANMA İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ Amaç: Bu araştırma, doğum sonu dönemde kadınların annelik fonksiyonu ile maternal bağlanma ilişkisinin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Çalışma 10 Mayıs -15 Kasım 2017 tarihleri arasında Antalya il merkezinde bulunan, yıllık doğum sayısı en fazla olan 35 Nolu ve 3 Nolu Aile Sağlığı Merkez'lerinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, doğum sonu 8-11 haftalık bebeği olan, 18- 45 yaş arasında 250 anne oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, anneleri tanıtıcı bilgi formu, Barkin Annelik Fonksiyonu Ölçeği ve Maternal Bağlanma Ölçeği kullanılmıştır. Ölçekler annelere yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, aritmetik ortalama, Tek Faktörlü Varyans Analizi, Kruskal- Wallis H Testi, Bağımsız Gruplar İçin t Testi, Mann- Whitney U Testi, Nokta Çift Serili Korelasyon Analizi, Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyon Analizi, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi ve Basit Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Barkin Annelik Fonksiyonu Ölçeği toplam puan ortalaması 76.97 ± 10.19, Maternal Bağlanma Ölçeği toplam puan ortalaması 100.92 ± 3.17 olarak belirlenmiştir. Annelik fonksiyonu ile maternal bağlanma arasında pozitif, düşük ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r=0.22, p= 0.00). Doğum şekli ile annelik fonksiyonu arasında pozitif ve düşük bir ilişki olduğu saptanmıştır (r= 0.11). Doğum şekli ile maternal bağlanma arasında sıfıra çok yakın bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r= 0.01). Maternal bağlanma ile öz bakım, anne psikolojisi, bebek bakımı, sosyal destek ve anneliğe uyum puanları arasında pozitif, düşük ve anlamlı ilişkiler söz konusudur. Sonuç: Çalışma sonucunda maternal bağlanma ve fonksiyonel durum arasında anlamlı ilişki belirlenmiştir. Maternal bağlanma ve annelik fonksiyonunun alt ölçeklerinin anlamlı ilişki içinde olduğu belirlenmiştir. Doğum şekli ile fonksiyonel durum arasında ve maternal bağlanma arasında ilişki bulunmasına rağmen, vajinal doğumun farklılaşmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF MATERNAL ATTACHMENT RELATIONSHIP WITH MATERNAL FUNCTION OF WOMEN IN POSTPARTUM PERIOD Objective: The aim of the present study is to investigate the relationship between maternal attachment and maternal functions of women in postpartum period. Method: The study was carried out in 35 th and 3 rd. Family Health Centers located in Antalya city center between 10 May and 15 November 2017 with the highest number of annual births. The study's universe consisted of 250 mothers between the ages of 18 and 45, who had a baby at the postpartum the week 8-11 weeks. Mother identifying information form, the Barkin Index of Maternal Function and Maternal Attachment Inventory were used as data collection tools. In the analysis of the data, number, percentage, arithmetic mean, one-factor variance analysis, Kruskal-Wallis H test, T test for independent groups, Mann-Whitney U test, point double-column correlation analysis, Spearman Brown Row Correlation Analysis, Pearson Moments Multiplication Correlation Analysis and Simple Linear Regression Analysis were used. Results: The mean score of the Barkin Index of Maternal Function was 76.97 ± 10.19 and the mean score of the Maternal Attachment Inventory was 100.92 ± 3.17. There was a positive, low, and significant relationship between maternal attachment and maternal function (r=0.22, p= 0.00). There was a positive and low correlation between type of delivery and maternal function (r= 0.11). It has been determined that there is a close relationship between the type of delivery and maternal attachment (r= 0.01). Conclusion: A significant relationship between maternal attachment and functional status was determined at the end of the study. The subscales of maternal function and maternal attachment were found to be significantly related. Although there is a relationship between the type of delivery and functional status and maternal attachment, vaginal birth has not been differentiated.