Melatonin ve agomelatinin antinosiseptif etkilerinin karşılaştırılması
Comprasion of antinocyseptive effects of melatonin and agomelatine
  1. Tez No: 520597
  2. Yazar: ALİ OKAN YÜCEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEVRİM DEMİR DORA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Melatonin, Agomelatin, antinosiseptif etki, ağrı, Melatonin, Agomelatin, antinociceptive effect, pain
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Amaç: Bu tez çalışmasında, yeni antidepresanlar olan MT1 ve MT2 reseptör agonisti Melatonin ile hem MT1 ve MT2 reseptör agonisti aynı zamanda 5-HT2c reseptör antagonisti olan Agomelatinin antinosiseptif etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu amaçla, ortalama 260-320 gr ağırlığında 64 erkek wistar rat kullanılmıştır. Kontrol grubu dahil her bir grupta (n=8) hayvan olacak şekilde hayvanlar 8 gruba ayrılmıştır. Antinosiseptif etkinin değerlendirilmesi için hot plate metodu (50ºC) kullanılmıştır. Bütün ilaçlar ve taşıyıcı i.p. uygulanmıştur. Gruplara ait tepki süreleri ölçümleri ilaç uygulamasından 30 dakika sonra yapılmıştır. Grup 1: Kontrol Grubu, Grup 2: Agomelatin 25 mg/kg (Ago25), Grup 3: Agomelatin 35 mg/kg (Ago35), Grup 4: Agomelatin 50 mg/kg (Ago50), Grup 5: Agomelatin 35 mg/kg + Luzindole 10 mg/kg (Ago35+Luz10), Grup 6: Melatonin 60 mg/kg (Mel60), Grup 7: Melatonin 90 mg/kg (Mel90), Grup 8: Melatonin 60 mg/kg+Sertralin 10 mg/kg (Mel60+Sert10). Bulgular: Agomelatin her 3 dozda (25,35,50 mg/kg) kontrol grubuna göre hayvan tepki sürelerini anlamlı olarak yükseltti. Melatonin kontrol grubuna göre ancak 90 mg/kg dozda hayvanların tepki sürelerini anlamlı olarak yükseltti. Melatoninin 60 mg/kg dozda kontrol grubuna göre hayvan tepki sürelerinde sağladığı artış anlamlı değildir. Melatoninin 60 mg/kg dozuna Sertralin (SSRI) 10 mg/kg eklenmesi melatoninin antinosiseptif etkisini potansiyelize etti ve antinosiseptif etkiyi kontrol grubuna göre anlamlı seviyeye yükseltti. Agomelatinin antinosiseptif etkisi MT1 ve MT2 reseptör antagonisti Luzindol kullanılması ile anlamlı olarak bloke edildi. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları Agomelatin ve Melatoninin nosiseptif sistem üzerinde analjezik etkinliğinin olabileceğini ortaya koymaktadır. Agomelatin ve Melatoninin ağrı sendromlarının tedavisinde potansiyeli olduğunu göstermektedir. Melatonerjik sistem ve sirkadiyen ritmin ağrı tedavisinde yeni hedefler olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In the thesis, it is aimed that novel anti depressans which is MT1 and MT2 receptor agonist melatonin and which is MT1 and MT2 receptor agonist and at the same time 5-HT2c receptor antagonistic agomelatin will be comparised in terms of their antinociceptive effects. Method: In order to reach the aim, 64 male wistar rat which are 260-320 grams avarage weight, was used. Include control group, every group(n=8) has 8 rats. So as to evaluate antinociceptive effect, hot plate (50ºC) method was used. All drugs and vehicles are applied by intraperitonial way. The assesments of drug's effects were controlled after 30 minutes the drug was administered. Group 1: The control group, Group 2: Agomelatin 25 mg/kg (Ago25), Group 3: Agomelatin 35 mg/kg (Ago35), Group 4: Agomelatin 50 mg/kg (Ago50), Group 5: Agomelatin 35 mg/kg + Luzindole 10 mg/kg (Ago35+Luz10), Group 6: Melatonin 60 mg/kg (Mel60), Group 7: Melatonin 90 mg/kg (Mel90), Group 8: Melatonin 60 mg/kg+Sertralin 10 mg/kg (Mel60+Sert10). Results: Agomelatin, according to the control group, has reasonobly reached animal's reaction period in every 3 dosages(25,35,50 mg/kg). Nevertheless, Melatonin according to the control group, has reasonably reached animal's reaction period in 90mg/kg dosage. Melatonin's 60 mg/kg dosage has some reaction on animal but this change was not reasonable at all. When Sertralin 10 mg/kg was added to Melatonin 60 mg/kg dosage potansiliazed Melatonin's antinociceptive effect and the affermentioned effect has reached reasonable level according to the control group. Agomelatin's antinociceptive effect MT1 and MT2 receptor antagonist was reosonably controlled by using Luzindol. Conclusion: The outcomes of the research have figurred out that Agomelatin and Melatonin might have analgesic effects on rats nociceptive system. Agomelatin and Melatonin have a potantial to cure some pain syndromes. Melatonergic system and circadian circle might have effect on the therapy of the pain syndromes.