Avrupa birliğine giriş sürecinde türkiye'de özel sağlık sigortalarının durumu ve avrupa ülkelerinin özel sağlık sigorta sisteminin karşılaştırılması
The comparison of european countri̇es pri̇vate health insurance system and the pri̇vate health insurance situation duri̇ng the accession process of Turkey to european union
- Tez No: 520618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH HALUK ÖZSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sigorta, Tarih, Sağlık Sigortası, Özel Sağlık Sigortası, Tamamlayıcı ve Destekleyici Sağlık Sigortası, Sosyal Sağlık Sigortası, Sağlık politikaları, Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Türkiye, Insurance, History, Health Insurance, Private Health Insurance, Complementary and Supporting Health Insurance, Social Health Insurance, Health policies, the European Union member states, Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Sağlık kavramı, hizmetin arz ve talebinden, finansman araçlarına kadar son yıllarda popüler olan konular arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Sağlık sigortası sistemleriyle desteklenen ülkelerin finansman kaynakları seçimleri bakımından tartışmalara konu olmaktadır. Bu sebeple son yıllarda kamu ve özel sağlık sigortalarının önemi hızla artmakta olup, ekonominin büyümesinde sağlık sistemlerine yapılan harcamaların, üstlendiği rolün yeniden gözden geçirilmesine neden olmaktadır. Bu yükseklisans tezinde, sağlığın kavramı, sağlık arz-talep ilişkisi ve sağlık finasman modelleri ile ilgili genel bilgiler verilmiş olup, buna ek olarak, sigortanın yeri ve tarihsel gelişimi, sağlık sigortasının yeri ve tarihsel gelişimi de incelenmiştir. Avrupa Birliği üyesi dört ülke sırasıyla, Almanya, Hollanda, İngiltere ve Fransa'da sağlık sigortacılığı tarihsel gelişimi, sağlık harcamaları ve finansmanı, sağlık hizmetleri sunumu ve sağlık sistemlerinin örgütsel yapısı hakkında bilgi verilmiştir. Avrupa Birliği üyesi söz konusu dört ülkenin sağlık sigorta uygulamaları ile Türkiye arasında, işleyiş biçimleri bakımından karşılaştırma yapılmıştır. Yapılan değerlendirmede, Türkiye'de tamamlayıcı ve destekleyici sağlık sigortası uygulamasının geliştirilmesiyle ilgili noktalar tespit edilmiştir. Bunlardan biri, tamamlayıcı ve destekleyici özel sağlık sigortasının, kamu bütçesi üzerindeki baskıyı hafifleteceği düşünülmektedir. Tamamlayıcı sağlık sigortasının önemi kayıtlı ekonomiye geçiş sürecine sağladığı katkı açısından önemlidir. Tamamlayıcı sağlık sigortası kavramı, hem Türkiye hem de Avrupa ülkelerinde yapılan reformlar sonucunda kaynak alternatifini arttırmasının yanı sıra sağlık sisteminin yatırımlarında özel sigorta firmalarını da sistemin içine almaktadır. Sonuç olarak, Türkiye'de sağlık sigortacılığındaki sorunların temel sebepleri, ve sorunların çözüme kavuşma süreçlerine sunulan öneriler ile çalışma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of health, from the supply and demand of the service to the means of financing, is among the first popular topics in recent years. There is debate in the selection of funding sources of countries supported by health insurance systems. For this reason, the importance of public and private health insurance has increased rapidly in recent years, and the spending on health systems in the growth of the economy causes the role that it undertakes to be reconsidered. In this master thesis, general information about the concept of health, health supply-demand relation and health financing models is given and in addition the place and historical development of the insurance, place of health insurance and historical development have been examined. Turkish health insurance system have been analysed from the past to the present with its applications. The information on the historical development of health insurance health spending and financing, health care provision and organizational structure of health systems in the four European Union member countries Germany, Netherlands, England and France are given. A comparison of health insurance application and operation formats of Turkey and these four countries have been made. In the assessment, points related to the development of complementary and supportive health insurance practices in Turkey have been identified. One such complementary and supportive private health insurance scheme is thought to alleviate the pressure on the public budget. It is clear that complementary health insurance will contribute significantly to the transition to the registered economy. Complementary health insurance concept, both in Turkey and in European countries, as the result of the reforms, increases the resource alternative, includes private insurance companies in the financing of the health system. As a result, the main reasons for the problems in the health insurance business in Turkey and the proposals submitted to the process of solving the problems have been concluded.