Oral yoldan kullanılan ve farklı salım kinetiğine sahip ilaç taşıyıcı sistemlerin geliştirilmesi ve in-vitro değerlendirilmesi
Development and in-vitro evaluation of drug delivery system possessing different release kinetic for oral application
- Tez No: 520714
- Danışmanlar: PROF. TİMUÇİN UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Deksketoprofen, mini tablet, kolona hedeflendirme, kronoterapi, romatoid artrit, Dexketoprofen, mini tablet, colon targeting, chronotherapy, rheumatoid arthritis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, hasta uyuncunu arttırmak ve ağrıyı daha iyi kontrol altına almak amacıyla, Deksketoprofen içeren mini tabletler içeren sert jelatin kapsül olarak tasarlanmış, pulsatil salım sağlayan yeni bir ilaç taşıyıcı sistem geliştirmektir. Tek birimli bir ilaç taşıyıcı sistem kolona hedeflendirildiğinde, sistemin beklenmedik bir zamanda dağılması, ilacın erken salınması ve gastrointestinal kanalda ilacın kaybı gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu sorunları aşmak için, hemen salım sağlayan (IR) ve kolona hedeflendirilmiş (CTDD) mini tabletleri kombine şekilde içeren multipartiküler bi sisrem tasarlanmıştır.Geciktirilmiş salımı sağlamak amacıyla, kolona hedeflendirme amaçlı kullanılan farklı polimerlerin etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Mini tabletler yaş granülasyon yöntemi ile hazırlanmıştır. IR+CTDD şeklinde tasarlandığı için, tabletlerin yarısı (25 tablet) pH'ya duyarlı (Eudragit S100 ve L100) ve/veya zamana kontrollü (Etil selüloz ve Eudragit RS30D) polimerleri ile kaplanmış, diğer yarısı çekirdek tablet olarak kullanılmıştır. Çözünme hızı testleri 0.1 N HCl ortamında başlatılmış, 2 saat sonrasında pH 6.8'e geçilmiş ve test 12 saate tamamlanmıştır. Bulgular: Yapılan bu çalışma ile, farklı polimerlerin ilaç salımına etkisi, farklı özellikte salım kontrol eden polimer kombinasyonlarının ilaç salımına etkisi, aynı polimerin farklı miktarlarının ilaç salımına etkisi, üretim yönteminin ilaç salımına etkisi parametrelerini inceleme fırsatı bulunmuştur. Sonuçlar: Çalışmalar sonucunda elde edilen veriler tartışma sonuç kısmında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: İn order to increase the patient's compliance, a novel pulsatile release drug delivery system of dexketoprofen was designed by filling mini tablets into a capsule. When single unit drug delivery systems are targeted to colon, it can be encountered problems such as unexpected disintegration of the system and loss of the drug along the gastrointestinal tract. In order to overcome these problems, a multiparticulate system was desinged by combining immediate release mini tablets and colon targeted mini tablets. Material and Method: Mini tablets were prepared by wet granulation method. As designed for immediate release(IR) and colon targeted drug delivery(CTDD) combination, half of tablets(25 tablets) were coated with pH sensitive(Eudragit L100 and/or Eudragit S100) and/or time controlled polymers(Eudragit RS 30D and Surelease). Drug release test was initiated in 0.1N HCl; after 2h, the pH was altered to 6.8. The dissolution test was carried out for 12 hours. Results: İt was possible to investigate the effect of different polymers on the drug release, the effect of different combinations of release control polymers on the drug release, the effect of different amounts of the same polymer on the drug release, and the effect of the production method on drug release. Discussion: The data obtained as a result of the studies are evaluated in the discussion part.