Yenidoğan sepsisinde sRAGE düzeyinin yeri
Place of sRAGE level in neonatal sepsis
  1. Tez No: 520715
  2. Yazar: MEHTAP SENEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ALTUNER TORUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, yenidoğan, biyomarker sRAGE, Sepsis, newborn, biomarker, sRAGE
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Sepsis yenidoğan bebeklerde önemli bir morbitide ve mortalite nedenidir, bu nedenle tanı ve tedavisi acildir. Kesin tanısı kan kültüründe etkenin üretilmesi ile konulur. Fakat sepsise özgü belirti ve bulguların olmaması, kan kültür sonuçlanmasının zaman alması ve yanlış negatif sonuçlanabilmesi tanıyı güçleştirmektedir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, çözünebilir ileri glikasyon son ürünleri reseptörü (sRAGE) inflamasyonu arttıran, devam etmesine neden olan önemli bir mediyatör olarak tanımlanmıştır. Erken ve geç neonatal sepsis tanı ve tedavi takibinde sensitivite ve spesifitesi yüksek yeni markerlara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı çözünebilir ileri glikasyon son ürünleri reseptörünün (sRAGE) neonatal sepsisteki değişimlerini görmek, sepsis tanı ve takibinde sık kullanılan diğer markerler ile karşılaştırmak ve kullanılabilirliğini göstermektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi' nde doğan, yenidoğan polikliniğimize başvuran ve yenidoğan yoğun bakım ünitemizde postnatal 1-28 gün arasında neonatal sepsis tanısı ile yatırılarak takip ve tedavi edilen yenidoğanlar alındı. Neonatal sepsis nedeniyle takip edilen 28 yenidoğan hasta grubu; çalışma grubuna klinik-laboratuvar bulguları ile sepsis tanısı almayan 28 yenidoğan kontrol grubu olarak alındı. Hastaların tam kan sayımı, C-reaktif protein (CRP), prokalsitonin, çözünebilir ileri glikasyon son ürünleri reseptörü (sRAGE) düzeyi sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 22' si (% 39.2) erkek, 24' ü (% 60.8) kız ve doğum haftaları ortalama 37.8±1.1 hafta olup gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu. Ayrıca % 36.7' si sezaryen, % 63.3' ü normal vajinal yolla doğdu. Sepsisli hastalarda sRAGE düzeyi 1934.39±351.10 pg/mL iken kontrol grubunda 1723.49±287.29 pg/mL idi ve çalışma grubundaki yükseklik istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0.01). Sepsis gelişimi için sRAGE (OR: 2.374; 95% CI: 1.650-3.098; p=0.01) bağımsız risk faktörü olarak belirlendi. ROC eğrisinde sRAGE cut-off değeri 1878.52 pg/mL, sensitivite % 53.6, spesifite % 71.4 ve eğri altında kalan alan 0.643 (95% CI: 0.497-0.789) idi. Çalışma grubunda platelet lenfosit oranı (PLO) 58.37±27.02 iken kontrol grubunda 86.84±53.11 saptanmış olup istatistiksel olarak anlamlı farklılık mevcuttu (p=0.01). Sonuç:sRAGE>1878.52 pg/mL olan yenidoğanlarda diğer klinik ve laboratuvar bulguları da destekliyorsa sepsis yönünde dikkatli olunmalıdır. Ancak elde edilen sonuçların biyolojik önemini doğrulamak için daha çok hastanın katıldığı çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
PLACE OF sRAGE LEVEL IN NEONATAL SEPSIS ABSTRACT Aim: Sepsis is an important morbidity and mortality cause in newborns and thus should be diagnosed and treated urgently. The certain diagnosis is made by producing the factor in blood culture. But lack of symptoms and findings for sepsis, blood culture results taking time and possibility of wrong negative results make diagnosis harder. In recent studies, soluble receptor for advanced glycation end-products (sRAGE) is defined as an important mediator increasing inflammation and causing its continuance. New markers with high sensitivity and specificity are required in the diagnosis and treatment follow-up of early and late neonatal sepsis. The objective of this study was to observe the changes of soluble receptor for advanced glycation end-products in neonatal sepsis, compare with other markers commonly used for sepsis diagnosis and follow-up and show the usability. Materials and Methods: Newborns who were born in Sağlık Bilimleri University Kayseri Training and Research Hospital, referred to our neonatal polyclinic and hospitalized, followed-up and treated with neonatal sepsis diagnosis between postnatal 1-28th days in our neonatal intensive care unit were included in the study. 28 newborns followed-up due to neonatal sepsis were included as the neonatal patient group and 28 neonates who didn't take sepsis diagnosis with clinical-laboratory findings of gestational age and gender appropriate for the study group were included as the control group. Total blood counts, C-reactive protein (CRP), procalcitonin, soluble receptor for advanced glycation end-products (sRAGE) levels of the patients were compared to healthy control group. Results: 22 of the patients included in the study (39.2%) were male and 24 (60.8%) were female and their average birth week was 37.8±1.1 and there was no statistically significant difference among the groups. Also 36.7% were delivered through caesarean and 63.3% through normal vaginal way. While sRAGE level was 1934.39±351.10 pg/mL in sepsis patients, it was 1723.49±287.29 pg/mL in the control group and the high level in the study group was statistically significant (p=0.01). For sepsis development, sRAGE (OR: 2.374; 95% CI: 1.650-3.098; p=0.01) was determined as independent risk factor. sRAGE cut-off value was 1878.52 pg/mL, sensitivity was 53.6%, specificity was 71.4% and the area below the curve was 0.643 (95% CI: 0.497-0.789) according to the ROC curve. While the platelet lymphocyte ratio (PLO) was 58.37±27.02 in the study group, it was 86.84±53.11 in the control group and there was a statistically significant difference (p=0.01). Conclusion: In newborns with sRAGE>1878.52 pg/mL, attention should be paid to sepsis if other clinical and laboratory findings also support. But studies including more patients should be done to validate the biological significance of the acquired results.