Unutulmuş geleneksel güreşlerden dutluk güreşlerinin incelenmesi (Malatya bölgesi)
Investigation of dutluk (mulberry field) wrestling among unforgotten traditional wrestling (Malatya region)
- Tez No: 520745
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK AKÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güreş, Dutluk Güreşleri, Geleneksel Güreş, Meydancı, Okuyucu, Wrestling, Dutluk Wrestling, Traditional Wrestling, Announcer, Reader
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında Malatya ilinde sınırlı Köy ve beldelerinde 1800'lü yıllarının çok öncesine dayanan ve hiçbir görsel, yazılı yayında yer almayan ama en önemli kültürel faaliyetlerinde biri olan“dutluk güreşleri'nin unutulmasını engellemek ve geçmişte bu faaliyetlerde yaşananları aydınlatmaktır. Materyal ve Metod: Yaptığımız araştırmada nitel araştırmanın kültür analizi çalışması uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ”yarı yapılandırılmış görüşme formu" kullanılmıştır. Araştırma grubumuzu Malatya ilinde dutluk güreşlerinde yarışmacı veya izleyici olarak katılmış yaşları 62-93 arasında değişen 20 erkek oluşturmaktadır. Yapılan görüşme verilerine içerik analizi ve betimsel analiz uygulanmıştır. Bulgular: Dutluk güreşleri,1800'lü yıllara ve öncesine dayanan Malatya da bağ köyleri denilen üzüm yetiştiriciliğinde öncü beldelerde yaygın olarak yapılan bir güreştir. Güreşsiz düğünlerin olmadığı köyler ve mahalleler arasında rekabet bazen keskinleşse bile misafirperverliğin asla yerde kalmadığı güreşler olurmuş. Dutluk güreşleri düğünlerden önce 1 ile 3 gün arasında dere kenarındaki büyük dut ağaçlarının altında yapılırmış. Güreşin ilan ve davetinden pehlivanlar ile seyircilerin güreş yapılan bölgeye gelmesi buradaki ağırlamadan güreş sonuna kadar yapılan tüm faaliyetler kendine has ritüellerle gerçekleşirdi. Yaptığımız araştırmada dutluk güreşiyle ilgili aşağıdaki temalar bulunmuştur: Dutluk güreşim tarihsel gelişimi, dutluk güreşinin yapılma amacı, dutluk güreşinin yapıldığı yerler, dutluk güreşinin organizasyonu, dutluk güreşin teknikleri, dutluk güreşinin ödülleri, dutluk güreşinin sosyal etkileri. Sonuç: Dutluk güreşlerinin Malatya bağ köylerinde 1920-1950 arasında çok yoğun olarak yapıldığı ancak 1950 sonrasında ise yapılma sıklığı giderek azalmıştır. En son tanıkların ifadesi ile en son 1976 yılında Yeşilyurt ilçesinde konak (banazılı) beldesinde bir düğününde yapıldığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis study is to prevent forgetting of“dutluk (mulberry field) wrestling”and to shed light on such activities in the past. Dutluk (mulberry field) wrestling was one of the most important cultural activities held in the villages and towns of Malatya dating back long before 1800, which is not included in any visual and written documents. Material and Method: In our research cultural analysis study of qualitative research was applied. The“semi-structured interview form”developed by the researcher was used as data collection tool in the research. Our research group consists of 20 males aged 62-93 who participated in the dutluk (mulberry field) wrestling competitions as competitors or spectators in Malatya. Content analysis and descriptive analysis were applied to the interview data. Findings: Dutluk (mulberry field) wrestling is a common wrestling type dating back to 1800 and earlier on in the pioneer areas of grape cultivation called vineyard villages in Malatya. Even if there was a fierce competition between the villages where wrestling tournaments were held in the wedding ceremonies, hospitality was always present. Dutluk (mulberry field) wrestling was held 1 and 3 days before the weddings under the large mulberry trees near the stream. From the announcement and invitation of the wrestling to the region where the wrestlers and the spectators came to the wrestling event, all the activities were performed with its own rituals. The following themes related to dutluk wrestling have been found in the survey: History of Dutluk wrestling, purpose of dutluk wrestling, places where dutluk wrestling was held, organization of dutluk wrestling, techniques of wrestling, rewards of dutluk wrestling, and social effects of dutluk wrestling. Conclusion: Dutluk wrestling was done intensely between 1920-1950 in vineyard villages of Malatya, but after 1950, the frequency of making dutluk wrestling tournaments decreased gradually. On ground of the statements of the last witnesses, the last dutluk wrestling was held at a wedding in Banazı neighborhood of Yeşilyurt in 1976.