Uygulama ve araştırma merkezimiz'de idrar örneklerinden izole edilen escherichia coli suşlarının antimikrobiyal ajan duyarlılıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of antimicrobial agent sensitivity of escherichia coli isolated from urinary specimens at our practice and research center
  1. Tez No: 520794
  2. Yazar: BANU YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKTUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Escherichia coli, antibiyotik duyarlılık testleri, idrar yolu enfeksiyonu, genişlemiş spektrumlu betalaktamaz, Escherichia coli, antimicrobial resistance tests, urinary tract infections, extended spectrum betalactamase
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: İdrar yolu enfeksiyonları, ülkemizde ve dünyada sık karşılaşılan enfeksiyonlar arasındadır. Bu enfeksiyonlarda karşılaşılan etken mikroorganizmaların %75-90 oranında Escherichia coli olduğu bildirilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde ampirik antibiyotik kullanımı nedeniyle Eschrerichia coli etkeninin gösterdiği antibiyotik direnç özelikleri zaman içinde değişmektedir. Bu çalışmada Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na gelen idrar örneklerinden izole edilmiş Escherichia coli suşlarının direnç özellikleri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: 01 Haziran 2014- 31 Mayıs 2017 tarihleri arasında Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na gelen idrar örneklerinden izole edilmiş Escherichia coli suşlarının direnç özellikleri araştırılmıştır. Bulgular: Bu tarihler arasında kültür işlemi sonrasında 5182 idrar örneğinde bakteri üremesi olmuştur. Bunlardan 2804 tanesi (%54.1) Escherichia coli olarak tanımlanmıştır. Bu izolatlarda florokinolon direnci erişkinlerde hafif ve anlamlı bir artış eğilimi göstermiştir. Tüm yaş gruplarında betalaktam antibiyotiklere, florokinolon ve trimetoprim sulfometoksazole karşı direncin yüksek seyrettiği görülmüştür. Buna karşın fosfomisin, nitrofurantoin, aminoglikozitler ve karbapenemlere karşı direncin düşük olduğu izlenmiştir. Sonuç: Komplikasyonsuz alt üriner sistem enfeksiyonlarının ampirik tedavisinde nitrofurantoin ve fosfomisinin hala çok etkili ajanlar olduğu görülmüştür
Özet (Çeviri)
Aim: Urinary tract infections are among the frequently encountered infections both in our country and around the world. Escherichia coli is reported to be 75-90% encountered agent microorganism in these infections. Because of the use of ampirical antimicrobial agents for the therapy of urinary tract infections the resistance pattern of Eschrerichia coli tends to change in time. In this study, the resistance patterns of Escherichia coli isolated from the urinary specimens at Zonguldak Bülent Ecevit University Healthcare Practice and Research Center Laboratory of Microbiology. Material and methods: The resistance patterns of Escherichia coli isolated from the urinary specimens were evaluated at the Laboratory of Microbiology between 01 June 2014-31 May 2017. Results: During the study period 5182 of the urinary specimens revealed microorganism growth following culture. Of these organisms 2804 (54.1%) were defined as Escherichia coli. In these isolates fluoroquinolone resistance was found to have a slight and significant rising trend. In all age groups resistance rates were high for betalactam agents, flouruqinolones and trimethoprim-sulphometoxasole. The resistance rates were found to be low for phosphomycin, nitrofurantoin, aminoglicosides and carbapenems. Conclusion: Nitrofurantoin and phosphomycin were still found to be highly effective in ampirical treatment of uncomplicated lower urinary tract infections