Dynamic deployment of wireless sensor networks using quick artificial bee colony algorithm
Hazılı yapay arı kolonisi algoritması kullanılarak kablosuz sensör ağlarının dinamık yerleşiminin sağlanması
  1. Tez No: 520863
  2. Yazar: ZAHRAA MANSOOR HUSSEIN AL-DULAIMI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZA GÖRKEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı yapay arı kolonisi (qABC) algoritması, kablosuz sensör ağları, dinamik yerleşım problemi, olasılıksal tespit modeli, ikili tespit modeli, Quick artificial bee colony (qABC) algorithm, wireless sensor networks, dynamic deployment problem, probabilistic detection model, binary detection model
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Son yıllarda, kablosuz sensör ağlarının (KSA) kullanımı artmıştır ve bu alanda önemli gelişmeler olmuştur. Özellikle daha akıllı, daha ucuz ve daha küçük sensör düğümleri ile farklı ortamlarda ve farklı koşullar altında çeşitli bilgiler tespit edilip toplanabilmektedir. Böylece, KSA'lar askeri, gözetleme, hedef izleme, ev, tıbbi ve çevresel uygulamalar gibi birsok uygulamada kullanılmıştır. KSA'lar popülaritesi arttıkça, bu ağlarla ilgili problemler farkedilmeye başlanmıştır. Dinamik yerleşim problemi sorunu, KSA'lar performansı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olan temel zorluklardan biridir. Bu çalışmada, hızlı yapay arı kolonisi (qABC) algoritması olarak adlandırılan yeni bir optimizasyon tekniği, KSA'lar dinamik yerleşım problemine uygulanmıştır. qABC, yapay arı kolonisi (ABC) algoritmasının yeni bir versiyonudur ve ABC'nin pözcü arı fazını daha ayrıntılı bir şekilde yeniden tanımlamaktadır. qABC'nin bu problem üzerindeki performansını görmek için, ikiıi ve olaşılıksal tespit modelleri ile sadece mobil sensörleri veya sabit ve mobil sensörlerın her ikisıni de içeren KSA'lar dikkate alınmıştır. qABC algoritmasının koloni büyüklüğü ve komşuluk yarıçapı parametrelerini ayarlamak için bazı deneysel çalışmalar yapılmış ve qABC'nin performansı standart ABC algoritması ile karşılaştırılmıştır. Simülasyon sonuçları qABC algoritmasının KSA'lar dinamik yerleşim problemi için kullanılabilecek etkin bir yöntem olduğuna göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the use of wireless sensor networks (WSNs) has increased and there have been significant improvements in this field. Especially with smarter, cheaper and smaller sensor nodes, various kinds of information could be detected and collected in different environments and under different conditions. So, WSNs have been used in many applications such as military, surveillance, target tracking, home, medical and environmental applications. As the popularity of WSNs increases, the problems related with these networks are being realized. Dynamic deployment problem is one of the main challenges that have a direct effect on the performance of WSNs. In this study, a novel optimization technique named as quick artificial bee colony (qABC) algorithm is applied to the dynamic deployment problem of WSNs. qABC is a new version of artificial bee colony (ABC) algorithm and it redefines the onlooker bees phase of ABC in a more detailed way. In order to see the performance of qABC on this problem, WSNs include only mobile sensors or both stationary and mobile sensors are considered with binary and probabilistic detection models. Some experimental studies are conducted for tuning the colony size and neighbor radius parameters of qABC algorithm and, the performance of qABC is compared with the standard ABC algorithm. Simulation results showed that the qABC algorithm is an effectıve method which can be used for the dynamic deployment problem of WSN.