Serum trombopoetin seviyelerinin kronik viral hepatit ve karaciğer sirozuyla ilişkisi
The relationship between chronic viral hepatitis and liver cirrhosis of serum thrombopoietin levels
- Tez No: 520872
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAL KORKMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Hematoloji, Gastroenterology, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, kronik viral hepatit, trombopoetin, trombositopeni, Liver cirrhosis, chronic viral hepatitis, thrombopoietin, thrombocytopenia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız kronik viral hepatitli ve karaciğer sirozlu hastalarda serum trombopoetin seviyelerini belirlemek ve dolayısıyla serum trombopoetin seviyelerinin çeşitli karaciğer hastalıklarından etkilenme durumunu ortaya koymaktır. Metod: Çalışmamıza kronik hepatit B veya kronik hepatit C tanılı 40 hasta, karaciğer sirozu tanısıyla takipte olan 20 hasta ve 20 sağlıklı birey serum TPO seviyesi ölçülmesi amacıyla dahil edildi. Çalışmamıza alınan yeni tanı kronik viral hepatitli hastalara karaciğer parankim biyopsisi yapıldı ve modifiye Knodell skorlama sistemine göre fibrozis skoru 1, 2 ve 3 olanlar (yani kronik aktif hepatit hastaları) ile 4, 5 ve 6 olanlar (yani presirotik/sirotik hepatit hastalar) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Karaciğer biyopsi sonuçları hastanemiz Tıbbi Patoloji arşivinden elde edildi. Laboratuar parametreleri olarak İç hastalıkları ve Gastroenteroloji polikliniklerince değerlendirilen rutin testler baz alındı. Serum TPO seviyeleri ölçümü için Quantikine ELİSA (Enzyme-Linked İmmunoSorbent Assay) kiti kullanıldı. Bulgular: Bu prospektif kontrollü çalışmamızda gruplar arasında TPO değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,380). Kronik aktif hepatit ve karaciğer sirozu grubunda yaş, ALT, ALB, INR, WBC ve Plt ile TPO arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmadı. Presirotik/sirotik hepatit grubunda WBC ile TPO arasında istatistiksel açıdan pozitif yönlü orta düzey anlamlı bir ilişki bulundu (r= 0,636, p=0,035). Kontrol grubunda yaş ile TPO arasında istatistiksel açıdan pozitif yönlü orta düzey anlamlı bir ilişki bulundu (r= 0,702, p=0,001). Kronik viral hepatit hastalarında fibrozis skoruyla TPO arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmadı (r=-0,198, p=0.302). Sonuç: Çalışmamızda, kronik viral hepatit ve karaciğer sirozu olgularında serum TPO seviyesi ile karaciğer parankim hasarının derecesi ve trombositopeni arasında anlamlı bir ilişki gösterilememiştir. Bu konuda yayınlanmış sınırlı sayıda literatür verisinin bir kısmı ile çalışmamız verileri uyumlu bulunmuştur. Ancak, literatür incelendiğinde bu konudaki verilerin oldukça heterojen olduğu aşikardır. Bu verilerin çelişkili olmasının sebepleri hasta seçimindeki farklılıklar, hasta sayıları ve gruplar açısından farklılıklar ve standardize edilmemiş serum TPO seviyesi ölçümündeki teknik farklılıklar olabilir. Gelişmekte olan duyarlı ve hassas serum TPO seviyesi ölçüm teknikleri sayesinde bu alanda çok sayıda çalışmanın gelecekte karşılık bulacağını şimdiden söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim in this study is to determine serum thrombopoietin levels in patients with chronic viral hepatitis and liver cirrhosis and thus to determine the effect of serum thrombopoietin levels on various liver diseases. Method: Forty patients with chronic hepatitis B or chronic hepatitis C, 20 patients with liver cirrhosis and 20 healthy subjects were included to measure serum TPO levels. Liver parenchymal biopsy was performed on newly diagnosed chronic viral hepatitis patients. These patients were divided into two groups according to the modified Knodell scoring system: those with fibrosis scores of 1, 2 and 3 (ie chronic active hepatitis patients) and those with 4, 5 and 6 (ie, pre- cirrhotic / cirrhotic hepatitis patients). Liver biopsy results were obtained from our hospital's Medical Pathology archive. The laboratory parameters were based on the routine tests evaluated in Internal Medicine and Gastroenterology policlinics. The Quantikine ELISA (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) kit was used for to measure serum TPO levels. Results: In this prospective controlled study, there was no statistically significant difference between groups in terms of TPO values (p = 0,380). There was no statistically significant relationship between age, ALT, ALB, INR, WBC, Plt and TPO in chronic active hepatitis and liver cirrhosis group. There was a statistically significant positive correlation between WBC and TPO in the pre-cirrhotic / cirrhotic hepatitis group (r = 0,636, p = 0,035). There was a statistically significant positive correlation between age and TPO in the control group (r = 0.702, p = 0.001). There was no statistically significant relationship between fibrosis score and TPO in chronic viral hepatitis patients (r = -0,198, p = 0.302). Conclusion: In our study, there was no significant correlation between serum TPO level and grade of liver parenchymal damage and thrombocytopenia in patients with chronic viral hepatitis and liver cirrhosis. A limited number of literature data published in this issue are consistent with some of our data. However, when the literature is examined, it is obvious that the data in this area are quite heterogeneous. The contradictions of these data may be due to differences in patient selection, differences in patient numbers and groups, and technical differences in the unstandardized serum TPO level measurement. Thanks to developing sensitive and sensitive serum TPO level measurement techniques, we can already say that a lot of study in this area will come in the future.