Kayseri ili melikgazi ilçesi evsel katı atık yönetimi için yaşam döngüsü analizi
Life cycle assessment for kayseri̇ meli̇kgazi̇ municipality system solid waste management
- Tez No: 520889
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ DADAŞER ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Döngüsü Analizi, IWM modeli, Kayseri, Katı atık, Life Cycle Assessment, IWM model, Kayseri, Solid Waste
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Nüfus, kentleşme ve endüstriyel gelişmenin hızla artması katı atık problemini de beraberinde getirmiştir. Üretilen katı atık miktarının sürekli artması atık yönetiminde yaygın olarak uygulanan toplama, taşıma ve depolamanın yetersiz kalmasına neden olmaktadır. Bu durumda atık üretiminden başlayarak, atık yönetim sistemleri, çevreye etkileri en az düzeye indirgenene kadar izlenmeli, kontrol edilmeli ve en uygun sistemler seçilmelidir. Bu çalışmada, Kayseri İli Melikgazi İlçesi örneğinde evsel katı atık yönetimi alternatifleri yaşam döngüsü analizinde incelenmiştir. Katı atık yönetim alternatifleri olarak dört adet senaryo belirlenmiştir. Senaryo 1, atıkların tamamının sadece depolandığı, Senaryo 2, geri dönüşebilir atıkların kısmen kaynağında ayrıştırıldığı ve kalan atıkların düzenli depolandığı ve Senaryo 3, atıkların %100 kaynağından ayrıştırma ile düzenli depolandığı, Senaryo 4 ise atıkların %100'ü kaynağından ayrıştırıldıktan sonra %50'sinin kompostlama ve %50'sinin ise düzenli depolama ile bertaraf edildiği uygulamalardır. Bu senaryolar yaşam döngüsü analizinde değerlendirilirken, hesaplama yöntemi olarak IWM (Integrated Waste Management -Entegre Atık Yönetimi) modeli kullanılmıştır. Melikgazi Belediyesi için Senaryo 3 ve Senaryo 4'ün hem enerji tüketimi hem de çevresel etkileri açısından diğer alternatiflere göre daha avantajlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Solid waste problem has become increased in recent years with rapid increase in population, urbanization and industrial development. The continuous increase in the amount of solid waste leads to inadequate collection, transportation and storage of wastes. It is important that starting from waste generation, waste management systems should be monitored, controlled and optimized to the extent that environmental impacts are minimized. In this study, the alternative management scenarios for solid wastes were examined using life cycle assessment approach in the Melikgazi District, Kayseri. Four scenarios were identified. In Scenario 1, all wastes are collected and landfilled. In Scenario 2, recylabile wastes are partially separated at the source and the remaining wastes are landfilled. In Scenario 3, 100% of recyclable wastes are separated at the source and other wastes are landfilled. In Scenario 4, after separation of recylable wastes, other wastes are composted or landfilled. The scenarios were evaluated with life cycle assessment method using,IWM (Integrated Waste Management) model. For Melikgazi Municipality, Scenario 3 and 4 provided more advantages alternatives in terms of energy comsumption and environmental impacts.