Metal sektöründe atölye ve üretim alanlarında çalışanların gürültü maruziyetlerinin belirlenmesi için örnek alan çalışması
Calculating the noise exposure of employees who work in plant and production areas in the metal sector :A model implementation
- Tez No: 520908
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü, Metal sektörü, Risk, Noise, Metal Production, Risk
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ülkemizde ve dünyada en çok görülen meslek hastalıklarından biri işitme kaybıdır. Metal sektöründe çalışma ortamlarındaki yüksek gürültü seviyeleri nedeniyle atölye ve üretim yerleri bu meslek hastalığının en yaygın görüldüğü çalışma alanlarındandır. Çalışmanın amacı metal sektöründe üretim ve atölye çalışma alanlarında gürültü seviyelerinin belirlenerek, çalışanlar üzerindeki olumsuz etkisinin azaltılması için yapılabilecekleri belirlemektir. Yöntem olarak metal sektöründe faaliyet gösteren bir üretim firmasının 200 kişilik çalışma grubu örneklemiyle, çalışma alanları, kullanılan makineler, makinelerin gürültü seviyeleri ölçülmüştür. Elde edilen bulgular, kişisel koruyucu donanımlarının uygunluğu, çalışanlara verilen eğitimlerin etkinliği, çalışan profilleri ve kullanılan makinelerin gürültü seviyelerinin mevzuat çerçevesinde değerlendirilmiştir ve tartışılmıştır. Değerlendirme kısmında tartışmadan elde edilen sonuçların, metal sektöründeki çalışma koşullarının ortam ve kişi bazında iyileştirilmesi bağlamında öneriler sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most common occupational diseases in our country and in the world is hearing loss. Due to the high noise levels in working environments in the metal sector, workshops and production facilities are among the most common study areas. The aim of the study is to determine the noise levels in the production and workshop areas of the metal sector and determine what can be done to reduce the negative impact on the workers. As a method, working areas, machines used, noise levels of machines were measured by a 200 people working group sample of a manufacturing company operating in the metal sector. The findings obtained have been evaluated and discussed within the framework of the legislation of the suitability of personal protective equipment, the effectiveness of the training given to the employees, employee profiles and the noise levels of the machines used. In the evaluation section, the results obtained from the discussion in the context of improving the working conditions in the metal sector in terms of environment and person are presented.