Tuz stresinin farklı kişniş (Coriandrum sativum L.) çeşitlerinin fizyolojik özellikleri üzerine etkisi
Effect of salt stress on the physiological properties of various coriander (Coriandrum sativum L.) varieties
  1. Tez No: 520917
  2. Yazar: VOLKAN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TUNÇTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kişniş çeşitleri, Tuz stresi, NaCI, Tuz konsantrasyonu, Coriander varieties, Growth parameters, Salt stress, NaCI
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET TUZ STRESİNİN FARKLI KİŞNİŞ (Coriandrum sativum L.) ÇEŞİTLERİNİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ AVCI, Volkan Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Murat TUNÇTÜRK Ağustos 2018, 37 sayfa Bu çalışma 2015 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümünde iklim odası koşullarında yürütülen saksı denemesinde farklı tuz uygulamalarının iki farklı kişniş çeşidi (Arslan, Gürbüz) üzerindeki fizyolojik özelliklerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Şansa bağlı tesadüf parselleri denenme desenine göre 5 tekrarlamalı olarak yürütülen araştırmada iki kişniş çeşidi (Arslan, Gürbüz) farklı NaCl konsantrasyonları (0, 25, 50, 75, 100 mM) ile oluşturulan farklı tuzluluk koşullarında yetiştirilmiştir. Denemede bitki boyu, yaş herba verimi, kuru herba verimi, kuru kök ağırlığı, yaş kök ağırlığı, bitki yaprak sayısı, canlılığını koruyan bitki adedi ve toplam klorofil miktarı incelenmiştir. Araştırma sonucunda uygulanan tuz konsantrasyonu artışına paralel olarak, incelenen kişniş çeşitlerinin fizyolojik değerlerinde azalma olmuştur. Kişniş çeşitlerinde farklı tuz uygulamaları sonucunda en yüksek değerler kontrol parselleri ve 25 mM tuz uygulanan parsellerden elde edilirken, en düşük değerler 100mM tuz uygulanan parsellerden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF SALT STRESS ON THE PHYSIOLOGICAL PROPERTIES OF VARIOUS CORIANDER (CORIANDRUM SATIVUM L.) VARIETIES AVCI, Volkan MSc. Thesis, Field Crops Department Thesis Advisor: Prof. Dr. Murat TUNÇTÜRK August 2018, 37 pages In this study, it is aimed to determine the effects of application of different salt concentrations (0, 25, 50, 75, 100 mM) on the plant growth parameters of two different coriander (Coriandrum sativum L.) varieties (Arslan, Gürbüz). The study is conducted in 2015 in Van Yüzüncü Yıl University, Faculty of Agriculture Field Crops Department, in pots with 5 repetitions, according to the completely randomized plot trial patterns under different salinity conditions of different salt concentrations (0, 25, 50, 75, 100 mM) in the climate room. In the research plant height, fresh herba yield, dry herba yield, dry root weight, fresh root weight, plant leaf count, living plant count and total chlorophyll amount were examined. As the result of the research, in parallel with the increase of the salt concentration applied, the physiological values of the coriander varieties examined decreased. As the result of application of different salt applications in coriander varieties, the highest values were gathered from the control group and 25 mM salt applied plots, while the lowest values were gathered from plots applied with 100 mM salt.