Çocuk polikliniklerine başvuran hastalarda tamamlayıcı ve alternatif tedavi (TAT) kullanım sıklığı ve yakınlarının tat tutum ve davranışları
Complementary and alternative medicine (CAM) using frequency and patients relatives opioin about cam in pediatric policlinics
  1. Tez No: 520916
  2. Yazar: GÜLŞAH UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tamamlayıcı ve alternatif tedavi (TAT), çocuk, ebeveyvn, Complementary and alternative medicine, pediatrics, parent
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, dünyada ve ülkemizde kullanımı giderek artan tamamlayıcı ve alternatif tedavinin (TAT) çocuk hastalarda kullanım sıklığını, kullanma nedenlerini ve bunların etkinliği ile ilgili hasta yakınlarının düşüncelerini, TAT kullanan hastaların sosyodemografik özelliklerini, kullanılan yöntemleri ve araştırmaya katılanların TAT ile ilgili görüşlerini belirlemektir. Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışmada, 01 Ocak – 01 Nisan 2018 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Polikliniklerine başvuran hastaların yakınları ile yüzyüze görüşülerek 44 soru içeren anket formu uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma için bilgi alınan hastaların %50,2'si kız, %49,8'i erkekti. Hastaların yaş ortalaması 7,77 ± 4,86 idi. TAT kullanma oranı %44,5 idi. TAT kullanma ile; anne ve babanın eğitim durumu ve mesleği, hanenin geliri, sosyal güvencenin varlığı, kronik hastalık olup olmaması arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.005). Kullanılan TAT yöntemleri arasında en çok kullanılan yöntem dua etmekten (98,1) sonra bitkisel yöntemler (%92,5) idi. TAT kullananların %71,7'si kullandığı yöntem ile ilgili doktoruna bilgi vermemiştir. Bunların %97,8'i buna gerek olmadığını düşünmektedir. TAT yöntemleri ile %62,0'ı arkadaşın ya da başka hasta yakınının tavsiyesi ile öğrendiklerini belirtmiştir. TAT kullananların %50,3'ü bu yöntem hakkında medyadan bilgi aldıklarını belirtmişlerdir. Araştırmaya katılanların %81,0'ı TAT yöntemlerinin tıbbi tedavi gibi kullanılmadan önce bilimsel araştırmalara gerek olduğunu düşünmektedir. Bu yöntem ile ilgili bilgiyi %94,8'i doktorlardan almak istediklerini belirtmişlerdir. Sonuç: Hastaların yaklaşık yarısının TAT yöntemi kullanmakta olduğu görülmüştür. TAT kullanma ile sosyodemografik özellikler arasında fark görülmemiştir. TAT kullanan hastaların çoğunluğu doktoruna bu konuda bilgi vermediği saptanmıştır. Başvuran her hasta TAT yöntemi kullanımı ile sorgulanmalı, cevap vermeleri için uygun ortam sağlanmalıdır. En azından kendi bölümleri ile ilgili en sık kullanılan yöntemlere vakıf olmanın hastaların yanlış yerlerde şifa aramasının önünü alacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of our study was to designate the frequency and reasons of using complementary and alternative medicine (CAM), patient relatives' opinions about efficiency of CAM, patients' sociodemographic characteristics and patients' opinions about CAM. Material-Method: This cross-sectional study was carried on in Kocaeli University Schoool of Medicine Pediatrics Outpatient Clinic between 01 January and 01 April 2018. By face to face interview tecnique we asked the patient relatives 44 questions of a semi-structured questionnaire, produced by the researcher and the mentor. Results: Of the participants 50,2% was female and %49,8 was male. Average age was 7,77 ± 4,86 years. There was no stasistically significant difference between using CAM and parent's education level, occupation, average income, social insurance, chronic disease (p>0.005, for all). Pray was the most popular CAM (98,1%), after that herbal (92,5%). 71,7% of the participants who declared to use CAM didn't inform their doctors about it and 97,8% of this group said“there is no need to inform the doctors”. 62,0% of all participants specified that they heard about the CAM from their friends or someone else and 50.3% from the media.“There should be more scientific study about CAM before using like medical treatment”81,0% of all participants approved this suggestions. 94.8% of participants wanted to have information about CAM from doctors. Conclusion: Approximately half of the patients was using CAM. There was no difference between using CAM and sociodemographic characteristics. Most of the patients who claimed to use CAM didn't inform their doctors. All patient visits can be an opportunity to question them for the use of CAM and give relevant information.