Sağlık kurumlarında risk yönetiminin hasta güvenliği üzerindeki etkisi
Risk management effect on patient safety in health institutions
- Tez No: 520929
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR SUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Yönetimi, Hasta Güvenliği, Risk, Risk Management, Patient Safety
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sağlık kurumlarında hasta güvenliği kavramı, en önemli kavramlardan biridir. Sağlık hizmeti sunumu sırasında sağlık çalışanlarının veya diğer kişilerin istemeden de olsa hastaya zarar vermesi durumunda sağlık kurumu telafisi zor veya telafisi olmayan problemler yaşamaktadır. Hem hasta sağlığının korunmasının en önemli olay olmasından hem de kurumun ihmallerine karşı büyük sorunlar yaşanacağından hasta güvenliğine üst düzey önem verilmesi gerekmektedir. Daha güvenilir, tıbbi hata oranı düşük ve başarılı bir kurum olmayı hedefleyen sağlık kurumlarının, bunu sağlaması için hasta güvenliğine büyük önem vermesi gerekmektedir. Hasta, hasta yakınları ve çalışanlar için tehlike arz eden bütün risklerin belirlenip, analiz edilip, önlemler alınması gerekmektedir. Araştırmanın birinci bölümünde sağlık kurumlarının genel özelliklerine ve risk, risk yönetimi konularına yer verilmektedir. İkinci bölümünde, hasta güvenliği konusu ve hasta güvenliği kültürü ele alınmaktadır. Araştırmanın son bölümünde ise, risk yönetiminin hasta güvenliği üzerindeki etkisi incelenmektedir. Bu tezin amacı risk yönetiminin hasta güvenliğine etkisinin ortaya konulmasıdır. Bu çalışmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Ankete Malatya'da bulunan özel hastanelerde çalışan 47 idari personel katılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde bağımsız örneklem t testi ve bağımsız örneklem tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Patient safety is one of the most important term in health institutions. Health instituitons have nonrecoverable problems in case of unintended harm to patience by healthcare personnels or other people while delivering of health care. It is required to pay attention to patient safety because protection of health is most important event as well as the institution negligence to be faced with big problems. Health Institution which aims to be successful, less medical error rate and more reliable should pay more attention to patient safety. All risks which are life-critical to patients, patient's relatives and employees should be identified, analysed and necessary precautions must be taken. The section one of the research is to give general features of health institutions, risk and risk management issues. Patient safety and patient safety culture has been discussed in second section. Risk management effect on patient safety has been studied in the last section. In this study, it is aimed to reveal that risk management effect on patient safety that health institutions are more complicated over the other business spaces. The aim of this thesis is to reveal that how risk management effects on patient safety. In this study, a survey has been applied as a data collection method. 47 administrative personnels who work at private hospitals in Malatya have been participated in this survey. Unpaired t test and unpaired one-way analysis of variance have been used to analyze the datas obtained.