Doğum şekline göre lohusaların doğum sonu konfor ve doğumdan memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi
Determination of postnatal comfort and satisfaction levels of puerperants according to the types of birth
- Tez No: 520933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP EJDER APAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum Şekli, Doğum Sonu Konfor, Doğum Sonu Memnuniyet, Hemşire, Type of Birth, Postnatal Comfort, Postnatal Satisfaction, Nurse
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Doğum Şekline Göre Lohusaların Doğum Sonu Konfor ve Doğumdan Memnuniyet Düzeylerinin Belirlenmesi Amaç: Bu araştırmanın amacı doğum şekline göre lohusaların doğum sonu konfor ve doğumdan memnuniyet düzeylerini belirlemektir. Materyal ve Metot: Araştırma, Türkiye'de Van il merkezinde bulunan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniğinde Temmuz-Aralık 2016 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Van il merkezinde bulunan Van Bölge Kadın Doğum Hastanesi' nde ilgili kliniklerde sezaryen veya normal doğum yapan lohusalar oluşturmaktadır. Araştırmaya 200 NSD yapan ve 200 CS olan lohusa dahil edilmiştir. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Doğum Sonu Konfor Ölçeği”,“Normal Doğumda Anne Memnuniyetini Değerlendirme Ölçeği”,“Sezaryen Doğumda Anne Memnuniyetini Değerlendirme Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Veriler (SPSS) 18 paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; grupların tanımlayıcı özelliklerini incelemek için yüzdelik, grupların karşılaştırılmasında ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada vajinal doğum yapan lohusaların DSKÖ'nün toplam puan ortalamasının 3.58±0.35 olduğu, sezaryen olan lohusaların DSKÖ'nün toplam puan ortalamasının 3.37±0.35 olduğu saptandı. NSD yapan lohusaların CS olanlara göre DSKÖ toplam puan ortalaması daha yüksek bulundu ve aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı oduğu saptandı (p0.05). Sonuç: NSD yapanların doğum sonu konforu CS olanlara göre daha yüksek olduğu ve iki grupta da memnuniyet düzeylerinin düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination of Postnatal Comfort and Satisfaction Levels of Puerperants According to the Types of Birth Purpose: The purpose of this study is to determine the puerperants' levels of postpartum comfort and satisfaction with the birth, according to the type of birth. Material and Method: The research was carried out in the Gynecology Clinic of Van Regional Training and Research Hospital, located in Van province in Turkey, between July and December, 2016. The universe of the study is formed by the puerperants that had a cesarean section or normal delivery at the relevant clinics of Van Regional Gynecology Hospital, which is located in Van province centre. The survey included the puerperants, 200 of whom had NSDs and 200 had CSs. Data were collected using“Survey Form”,“Postnatal Comfort Scale”,“Maternal Satisfaction Rating Scale at Normal Birth”and“Maternal Satisfaction Rating Scale at Cesarean Birth”. The data were evaluated in the (SPSS) 18 program pack. In the evaluation of the data, the percentage was used to examine the descriptive characteristics of the groups, and the chi-square test was used to compare the groups. Findings: In the study, it was determined that the mean total score of postnatal comfort scale (PCS) of vaginal delivery puerperal women was 3.58±0.35 and mean PCS total score of the cesarean puerperal women was 3.37±0.35.The mean PCS total score of puerperants who had NSD was found to be higher than those of CS, and the difference was found to be statistically significant (p0.05). Conclusion: It was determined that the postnatal comfort of NSD patients was higher than that of CS patients and satisfaction levels were lower in both groups.