İşverenlerin iş hukuku çerçevesinde iş sağlığı ve güvenliğinin temin edilmesi noktasındaki yükümlülükleri
Obligations of employers' labor law framework to ensure occupational health and safety
  1. Tez No: 520942
  2. Yazar: FAİK ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kazalar, Sağlık Eğitimi, Law, Accidents, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, Güvenlik, İş Sağlığı Mevzuatı, Occupational Health, Safety, Occupational Health Legislation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İş sağlığı ve güvenliği açısından her sektörün kendine özgü tehlikeleri mevcuttur. İş hayatının gelişmesi, insan hayatının değer kazanması, ürün kalitesi ve marka değerinin korunması ayrıca yasal yaptırımlar üretim aşamalarının denetlenmesi ve özel güvenlik tedbirlerinin alınmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu nedenle yurt içi ve yurt dışında organizasyonlar kurulmuş, yasal düzenlemeler yapılmıştır. Başta ağır sanayi, maden ve inşaat sektörü olmak üzere pek çok alanda yaşanan önemli iş kazaları, iş sağlığı ve güvenliğine yeni yaklaşımlar getirilmesine neden olmuştur. Üretim yapan firma ve çalışan sayısı bakımından da iş sağlığı ve güvenliği açısından dikkate alınması gereken önemli sektörlerden biri olmuştur. Bu çalışmada; işverenlerin iş kanunu çerçevesinde iş sağlığı ve güvenliğinin temin noktasındaki yükümlülükler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In terms of occupational health and safety, each sector has its own hazards. The development of business life, the appreciation of human life, the protection of product quality and brand value, as well as legal sanctions required the inspection of production stages and the taking of special security measures. For this reason, domestic and foreign organizations were established and legal arrangements were made. Major occupational accidents in many areas, especially in the heavy industry, mining and construction sectors, have led to new approaches to occupational health and safety. It has been one of the important sectors to be considered in terms of occupational health and safety as regards the number of firms and employees engaged in the production. In this study, the responsibilities of employers in the provision of occupational health and safety within the framework of labour law were examined.