Malatya ve Elazığ illerinde evde bakım birimine kayıtlı 65 yaş üstü hastalarda demans sıklığının değerlendirilmesi
Assessment of dementia frequency 65 year old and over patients registered at home care unit in Malatya and elaziğ
  1. Tez No: 520943
  2. Yazar: SERAP SERTKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN BURAK SELÇUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Evde bakım, Demans, Kapsamlı Geriatrik Değerlendirme, Home Care, Dementia, Comprehensive Geriatric Assessment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Malatya ve Elazığ illerinde Evde Bakım Birimine Kayıtlı 65 Yaş Üstü Hastalarda Demans Sıklığının Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada, Elazığ ve Malatya illerinde evde bakım birimlerine kayıtlı 65 yaş ve üzeri hastalarda demans sıklığının değerlendirilmesi, kognitif fonksiyon bozukluğu saptanan hastaların erken teşhis ve etkin tedavi için yönlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem ve gereç: Çalışmaya Malatya ve Elazığ illerinde evde bakım birimine kayıtlı 65 yaş üstü herhangi bir demansiyel hastalık tanısı almamış gönüllü hastalarla başlanmış fakat istenilen kriterlere uygun yeterli hasta sayısına ulaşılamadığından gerekli etik kurul izinleri alındıktan sonra 60 yaş üstü hastalar da dâhil edilerek çalışma yürütülmüştür. Basit rastgele örneklem yöntemi ile tespit edilen 385 hastaya evde bakım ekibi ile birlikte ev ziyaretleri yapılmış sosyodemografik anket, kognitif fonksiyon değerlendirmesi ve geriatrik depresyon ölçekleri uygulanmıştır. Bulgular: Bu araştırma kapsamında evde bakım birimine kayıtlı 385 hastaya ulaşılmış kognitif fonksiyonları ve bununla ilişkili olabilecek bir takım risk faktörlerinin varlığı değerlendirilmiştir. Katılımcıların %36,8'i ciddi demans ve %26,8'i hafif bilişsel bozuklukla uyumlu puanlar alırken, %36,4'ünde herhangi bir kognitif bozukluk saptanmamıştır. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre yaş, cinsiyet, eğitim durumu, kişilerin yaşam ortamları, meslek ve ekonomik düzeyleri, kronik ilaç kullanımları, demansiyel semptom ve yakınmalarının varlığı, depresyon varlığı demans ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Evde bakım birimlerine kayıtlı hastalarda demans risk faktörleri ve sıklığı normal topluma göre daha fazladır. Bu nedenle çoğunluğunu yaşlı hastaların oluşturduğu evde bakım birimlerinde primer hastalıkların tedavisinin yanı sıra kapsamlı geriatrik değerlendirmeler yapılarak bireylerin sağlık durumlarını koruyucu önlemler alınması oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Assessment of Dementia Frequency 65 Year Old and Over Patients Registered At Home Care Unit in Malatya and Elazığ Aim: In this study it is aimed to assess the dementia frequency 65 year old and over patients registered at home care unit in Malatya and Elazığ and to direct patients who have cognitive dysfunction for early dıagnosis and effective treatment. Materials and methods: In Malatya and Elazığ, it was started with voluntary patients who have not received any demential disease diagnosis over 65 years of age registired at home care unit but since the number of patients could not be reached in accordance with the desired criteria, the study was carried out including the patients over the age of 60 after the necessary ethics committee approvals were obtained. Home visits were made with the home care team, socio-demographic questionnaire, cognitive function assessment and geriatric depression scales were administered to 385 patients who were diagnosed by simple random sampling method. Results: Within the scope of this research, 385 patients registered at home care unit were reached and assessed for the presence of cognitive functions and associated risk factors. While 36.8% of the participants had severe dementia and 26.8% had mild cognitive impairment scores, no cognitive impairment was found in 36.4% of the participants. According to the results of our study, age, gender, educational status, living environments, job and economic levels, chronic drug use, presence of demential symptoms and complaints, presence of depression were found to be associated with dementia. Conclusion: Dementia risk factors and frequency are higher in patients registered in home care units than in the normal population. İt is very important to take preventive measures for the health status of the individuals by making comprehensive geriatric evaluations as well as treatment of primary diseases in home care units where the majority of the elderly patients.