Meme biyopsisi yapılan hastalarda elastografi değerlendirmesi
Elastography evaluation in patients undergoing breast biopsy
  1. Tez No: 520970
  2. Yazar: BURCU ÖZDEMİR DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR BUĞDAYCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme biyopsisi, shear wave elastografi, immunohistokimyasal profil, Her-2, Ki-67, Östrojen Reseptörü (ER), Progesteron Reseptörü (PR), Breast biopsy, shear wave elastography, immunohistochemical profile, Her-2, Ki-67, Estrogen Receptor (ER), Progesterone Receptor (PR)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Çalışmamızda meme biyopsisi yapılan lezyonların shear wave elastografi ile değerlendirilmesi ve elastografi değerleri ile immunohistokimyasal parametreler arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza herhangi bir yöntem sonucu meme biyopsisi kararı alınan 419 lezyon dahil edilmiştir. Hastalara biyopsi öncesi gri skala ultrasonografi, renkli Doppler ve shear wave elastografi yapılmıştır. Gri skala ultrasonografide lezyon yeri, boyutu, şekli, oryantasyonu, kenar özellikleri, iç eko yapısı, posterior eko özellikleri değerlendirildi. Doppler incelemesinde lezyonların vaskülaritesi değerlendirildi. Shear wave elastografide her lezyondan en az dört ölçüm yapılacak şekilde lezyonların maksimum ve minimum elastografi değerleri ölçüldü. Lezyonların heterojenitesini değerlendirmek için ortalama maksimum elastografi değeri ile ortalama minimum elastografi değerleri arasındaki fark hesaplandı. Elde edilen ölçümler lezyonların biyopsi sonuçlarıyla birlikte prospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 419 lezyonun histopatolojik olarak 182'si malign, 237'si benign olarak raporlandı. Malign lezyonlarda en sık alt tip invaziv duktal kanser saptandı (163). Çalışmamızda malign lezyonların tüm elastografi değerleri benign olanlara göre yüksek bulundu (Malign lezyonlarda Emax 165.95 kPa, benign grupta ortalama 72.73 kPa). Maligniteyi belirlemede Emaxort. eşik değeri 78.68 kPa alındığında duyarlılık %75.27, özgüllük %73.00 olarak bulunmuştur. Emax değeri baz alındığında daha olumlu değerler elde edilmiştir. İmmunohistokimyasal parametrelere bakıldığında östrojen ve progesteron reseptörü pozitif tümörlerde (Emaxort.: 167,93 kPa, Eminort.: 26,87 kPa) hormon reseptör negatif gruba (Emaxort.:127,49 kPa, Eminort.: 17.74 kPa) göre ortalama maksimum ve minimum elastografi değerleri yüksek bulunmuştur. Her-2 reseptör durumu ve Ki-67 proliferasyon indeksi ile elastografi değerleri arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptanmadı. SWE değerleri ile immünohistokimyasal alt gruplar arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç: SWE gri skala USG' ye ek olarak lezyon karakterizasyonunda kullanılabilir. SWE değerleri ile tümör immunohistokimyasal profilleri arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, it was aimed to evaluate the breast biopsy lesions by shear wave elastography and to investigate the relationship between elastography values and immunohistochemical parameters. Material and Method: A total of 419 lesions who underwent any method end-stage breast biopsy decision were included. Before the biopsy, gray scale ultrasonography, color Doppler and shear wave elastography were performed. The lesion location, size, shape, orientation, edge features, internal echo structure, posterior echo features were evaluated on gray scale ultrasonography. Doppler examination assessed vascularity of the lesions. The maximum and minimum elastography values of the lesions were measured so that at least four measurements were made from each lesion on the shear wave elastography. The difference between the mean maximum elastography value and the mean minimum elastography value was calculated to evaluate the heterogeneity of the lesions. Obtained measurements were evaluated prospectively with biopsy results of the lesions. Results: Of the 419 lesions included in our study, 182 were malignant and 237 were benign histopathologically. Subtype invasive ductal carcinoma was the most common malignant lesion (163). In our study, all elastography values of malign lesions were higher than benign ones (Emax 165,95 kPa in malign lesions, 72,73 kPa in benign group). Emaxort. sensitivity was %75,27 and specificity was %73,00 when the threshold value was 78.68. On the basis of the Emax value, more positive values were obtained. When the immunohistochemical parameters were compared, the mean maximum and minimum elastography values of the estrogen and progesterone receptor positive tumors (Emaxort.: 167,93 kPa, Eminort.: 26,87 kPa) were higher than the hormone receptor negative group (Emaxort.: 127,49 kPa, Eminort.: 17.74 kPa). There was no statistically significant relationship between Her-2 receptor status and Ki-67 proliferation index and elastography values. Conclusion: SWE can be used for lesion characterization in addition to gray scale USG. There was no significant relationship between SWE values and tumor immunohistochemical profiles.