Attilâ İlhan'ın şiirlerinde kadın
Women in the poems of Attila ilhan's
- Tez No: 520997
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ŞENLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Attilâ İlhan, Cumhuriyet Dönemi, kadın, şiir, Yeni Türk Edebiyatı, Attilâ İlhan, Republican Period, woman, poetry, New Turkish Literature
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 381
Özet
Attilâ İlhan, toplumcu sanatın propoganda şeklinde yapıldığı bir dönemde, insana dair duygulardan, aşktan, kadından ve diyalektiğin bir uzantısı olarak değerlendirdiği cinsel eğilimlerden bahseden, bireyin ve cemiyetin tüm sorunlarını sahiplenip şiirlerinde bunlara da yer veren çağdaş bir Türk şairidir. Dünya savaşları, siyasi darbeler, teknoloji ve endüstri alanındaki hızlı büyüme ile sürekli bir gerilim yaşayan 20. yüzyıl insanı, onun bireysel ve toplumsal hayatta yaşadığı çelişkiler, Attilâ İlhan'ın şiirini besleyen en önemli kaynaktır. Yaşam tarzımızı belirleyen dinamiklerin büyük şehirlerde olması, eserlerinde daha çok metropol hayatından bahsetmesinin nedenidir. Büyük çoğunluğu çağdaş hayatın yansıması olan şiirlerinin dışında bir de kendi kültürüne ve köklerine eğildiği eserleri vardır. İlhan, divan edebiyatı estetiği ile halk edebiyatı kültürünü yansıttığı şiirlerinde, geleneksel olanı çağdaş bir ifadeyle verme çabası güder. Attilâ İlhan, gerek tarihi ve milli köklere uzanan şiirlerinde, gerekse metropol hayatının aşkını ve dramını anlattığı eserlerinde, kadını toplum hayatının bir parçası olarak ele alır. Onu tüm incelikleri, güzellikleri ve maddi varlığıyla duyumsar. Materyalist bir şair olan İlhan'ın kadınları, halleri, tavırları, toplumsal hayattaki kimlikleri ve içsel eğilimleriyle gerçek kişilerdir. O, kendi ben'ine ve sevgililerine yazdığı en özel şiirlerinde bile gerçekçi tavrını korumuş, bu duygusal şiirlerde maneviyatı besleyen duygular, İlhan'ın aşka, kadına ve insana duyduğu inanç ile iyimser dünya görüşü olmuştur.
Özet (Çeviri)
Attila İlhan is a contemporary Turkish poet who refers, in his poems, to the emotions of human, love, women, and sexual tendencies which were considered as an extension of dialectics in a period when socialist art was practiced in the form of propaganda, and takes up all the problems of the individual and the society and places them in his poems. The 20th century man, who is experiencing a constant tension with the rapid growth of world wars, political battles, technology and industry, his contradictions in individual and social life, is the most important source of Attila Ilhan's poetry. The fact that the dynamics determining our way of life are in big cities is the reason why he mentions more metropolitan life in his works. Apart from his poems, the vast majority of which are reflected in contemporary life, he also has works where he focuses on his own culture and roots.In his poetry, which reflects the aesthetics of divan literature and the folk literature, İlhan tries to give the traditional with a contemporary expression. Attila İlhan addresses the woman as a part of society's life, both in his poems dating back to the historical and national roots and in his works describing the love and drama of metropolitan life.He senseswoman with all the delicacies, the beauty and the material presence. Asa materialistic poet, women to Ilhan are real people with their manners, attitudes, identities in social life and inner tendencies.He has preserved his realistic attitude even in his most private poems written to his own-self and his lovers, and the emotions nourishing the spirituality in these poems are the his optimistic worldview and the his belief in love, woman and human.