Ferit Edgü'nün romanlarında yabancılaşma
Alienation in the novels of Ferit Edgü's
  1. Tez No: 520996
  2. Yazar: ÖZGE KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ŞENLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Ferit Edgü, roman, varoluşçuluk, yabancılaşma, Turkish literature, Ferit Edgu, novel, existentialism, alienation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmada 1950'li yılların yazarlarından Ferit Edgü'nün romanlarında yabancılaşma kavramı ele alındı. Üç bölümden oluşan tezin ilk bölümünde; yazarın hayatı, sanatı ve eserlerinden bahsedildi. Yazarın sanatının anlatıldığı kısmın alt başlığında, Hakkâri'nin onun hayatında bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekildi. Çalışmanın ikinci bölümünde, Ferit Edgü'de yabancılaşma kavramının belirgin olarak işlendiği üç romanı olan Kimse, Hakkâri'de Bir Mevsim, Yaralı Zaman kitaplarının tanıtımları ve özetleri verildi. Üçüncü bölümde ise Edgü'nün edebi hayatında temel nokta olarak gördüğü varoluşçuluk akımı çerçevesinde çalışmanın temelini oluşturan yabancılaşma kavramı ele alındı. Daha sonra bu konu üzerinde yerli ve yabancı bazı yazarların yabancılaşmaya bakışına yer verildi. Tezin temelini oluşturan dördüncü bölümde ise; Ferit Edgü'nün romanlarında yabancılaşmanın bulunduğu beş alt grup oluşturuldu. Böylece çalışmada Ferit Edgü'nün hayatının bir bölümünde bulunduğu Hakkâri kentinin ve o coğrafyanın etkilerinin romanlarındaki yansımaları ortaya konmuş oldu. Ayrıca yazarın varoluş mücadelesi içerisinde benliğinin olgunlaşmasındaki etkisi ve romanlarındaki yabancılaşma olgusunun nasıl işlendiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of alienation was addressed in the novels of Ferit Edgü, one of the authors of the 1950s. The first chapter of the thesis with total three chapters, the author's life, art and works is discussed. In the subtitle of the story of the author's art life, it is noted that Hakkâri city is a turning point in his life. In the second chapter, Feride Edgü's three novels,“Kimse”,“Hakkâri'de Bir Mevsim”,“Yaralı Zaman”, in which the concept of alienation is prominently featured, are introduced and summarized. In the third chapter, as the basis of this study, the concept of alienation within the framework of existentialism which Edgü saw as the main point in in his literary life is addressed. Some views on alienation by some local and foreign authors are also mentioned. In the fourth chapter, which constitutes the basis of the thesis, five sub-groups were formed in the novels of Ferit Edgü where alienation is addressed. Thus, the study reveals reflections of effects of Hakkâri city and its geography, where once Ferit Edgü lived, on his novels. The influence of the struggle for existence on the maturation of author's self (personality) and how the phenomenon of alienation in his novels has been addressed is also discussed.