Genç dinleyicilerin geleneksel Türk müziğine yönelik düşünceleri 'Malatya ili örneği'
The thoughts of young audience about traditional Turkish music; 'Malatya province example'
  1. Tez No: 521015
  2. Yazar: HÜSEYİN GÖÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL İMİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Geleneksel Türk Müziği, Müzik Tercihi, Kültür, Music, Traditional Turkish Music, Music Preference, Culture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Müzik, dinleyenin kendini bulduğu, icra edenin de kendini yansıttığı, dini, dili, yaşayışı, kültürü farklı olsa da toplumları bir arada tutmayı başaran etkili bir sanat dalıdır. Gençlerin kimliklerinin ve kültürel değerlerinin oluşumunda önemli rolü olan müzik, bir taraftan gelişen kültürel yapıdan etkilenerek gelişmekte, diğer taraftan ortaya konulan yeni eserlerle kültüre yön verici bir etki göstermektedir. Bireyin yaşı veya toplumsal statüsü ne olursa olsun müzik beğenisinin oluşumunda sosyo-kültürel değerlerin yanı sıra, bireysel özelliklerin de etkisi görülmektedir. Genç dinleyicilerin Geleneksel Türk Müziğine yönelik düşüncelerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırmanın örneklemi Malatya'nın farklı sosyo-kültürel ve ekonomik yaşam bölgelerinden random (rasgele) seçilmiş 600 genç bireydir. Araştırmadan elde edilen veriler kolay ifade edilmesini sağlamak amacıyla frekans ve yüzdelik rakamlarla ifade edilebilen değerlere dönüştürülmüştür. Araştırma sonucunda, gençlerin Geleneksel Türk Müziğine yönelik yeterli teorik ve pratik bilgiye sahip olamadığı, Geleneksel Türk Müziği çalgılarını yeterince tanınmadığı ve ilgi duymadığı, bireysel müzik beğenilerinin oluşumunda aile bireylerinin yönlendirmelerinin oldukça etkisiz kalabildiği, gençlerin müzik kültürü kazanmak amacıyla olmasa da eğlenmek amacıyla Geleneksel Tük Müziği türlerini az da olsa tercih ettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Music is an effective art form that the audience finds themselves, the performers reflects themselves and that succeeds in keeping the societies together even if their religions, languages, lives and cultures are different. The music, which plays an important role in the formation of the identities and cultural values of young people, is influenced by the cultural structure developed from one side and has a cultural and directive effect with new works revealed from the other side. Regardless of the age or social status of the individual, the formation of music tastes is influenced by socio-cultural values as well as individual characteristics. The sample of this research aimed at determining the thoughts of young audience about Traditional Turkish Music is 600 young people randomly selected from different socio-cultural and economic life spots of Malatya. The data obtained from the study were converted into values that can be expressed in frequency and percentage figures in order to make it easy to express. As a result of the research, it is determined that young people do not have enough theoretical and practical knowledge about traditional Turkish music, traditional Turkish music instruments are not well recognized and interested, the orientations of family members are very ineffective in the formation of individual music tastes, and that young people prefer the Traditional Turkish Music types to enjoy music even if they are not for the purpose of gaining musical culture.