Anesteziyoloji ve reanimasyon anabilim dalında görevli araştırma görevlisi ve uzman hekimlerinde tükenmişlik düzeyinin sosyodemografik verilerle incelenmesi
Investigation of burnout syndrome with sociodemographic data in physicians in the department of anesthesiology and reanimation
- Tez No: 521072
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN SUNGUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik sendromu, anestezist, duygusal tükenme, duyarsızlaşma, düşük kişisel başarı, MTÖ, Burnout syndrome, anesthesiologist, emotional exhaustion, depersonalization, low personal achievement, MBI
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tükenmişlik Sendromu, çalışma ortamındaki performans kalitesindeki düşüşlerin yanı sıra aile yaşantısının olumsuz yönde etkilenmesi açısından dikkat edilmesi gereken bir halk sağlığı problemidir. Bu tez çalışmasında çeşitli fakülte ve eğitim araştırma hastanelerinde anesteziyoloji ve reanimasyon anabilim dallarında çalışan uzman ve asistan hekimlerde sosyodemografik özellikler ile mesleki tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve bu konuda çözüm önerileri geliştirmesi hedeflenmiştir. Toplam 363 hekimin katılımıyla yapılan anket çalışması incelenerek araştırmanın analizine 350 katılımcı dâhil edilmiştir. Elde edilen veriler GraphPad Prism7 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan hekimlerin %75'inde duygusal tükenmişlik, %37,5'inde duyarsızlaşma, %62,5'inde düşük kişisel başarı saptanmıştır. Asistanlık süreci, genç yaş, yalnız yaşamak, bekâr olmak ile tükenmişlik arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuç olarak stresli çalışma koşulları olan anestezistleri de etkileyen tükenmişlik sendromu ile ilgili çözümler üretmek mümkündür. Bu çalışmanın anestezistlerin iş verimliliklerini artırmak açısından büyük ölçüde katkıda bulunacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Burnout Syndrome is a public health problem that should be considered in terms of adversely affecting the family life as well as decreasing performance quality in the work environment. In this thesis, it is aimed to determine the relationship between socio-demographic characteristics and job burnout levels in anesthesiologists working in various faculties and educational research hospitals. 363 anesthesiologists participated in the survey and 350 participants were included in the study. Data were analyzed by using GraphPad Prism7 program. Emotional exhaustion was found in 75% of the physicians participating in the study, desensitization in 37,5% and low personal success in 62,5%. There is a significant relationship between burnout syndrome and some soci-demographic factors such as, assistantship, young age, living alone and, being single. As a result, it is possible to produce solutions related to burnout syndrome which affects anesthesiologists who have stressful working conditions. It is believed that this study will contribute greatly to improve the work efficiencies of anesthesiologists.