Çalışma ortamında ergonomik faktörlerin anestezi çalışanlarının sağlığı ve performansı üzerindeki etkileri
The effects of ergonomic factors in the work environment on the health and performance of anesthesia professionals
- Tez No: 1002954
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP BAYSAL YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ergonomi, Kas-iskelet sistemi hastalıkları, Ameliyathaneler, İş sağlığı, Anesteziyoloji personeli, Ergonomics, Musculoskeletal diseases, Operating rooms, Occupational health, Anesthesiology personnel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ameliyathane ortamında ergonomik faktörlerin çalışanların sağlığı ve performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmada kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının ergonomik faktörlerle olan ilişkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ameliyathanelerinde çalışan anesteziyoloji ve reanimasyon anabilim dalında görevli 9 öğretim üyesi, 33 araştırma görevlisi doktor ve 46 anestezi teknikerinden oluşan toplam 88 kişi ile yüz yüze anket yolu ile yapılmıştır. İlk bölümde yaş, cinsiyet, meslek, medeni durum gibi sosyodemografik özelliklere ek olarak kilo, boy, çalışma yılı gibi değişkenlerin sorgulandığı, araştırmacı tarafından hazırlanan 18 soruluk bir veri formu, ikinci bölümde 20 anatomik bölgedeki kas-iskelet sistemi yakınmalarının sıklığı, şiddeti ve çalışma performansına olan etkilerinin değerlendirildiği Cornell Kas İskelet Rahatsızlık Ölçeği (CMDQ) uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda, yapılan analizlerde en sık rahatsızlık bildirilen bölgeler bel (%78,4), sırt (%70,5) ve boyun (%65,9) olarak saptanmış olup bu bölgelerdeki ağrıların çoğunlukla orta şiddette olduğu bildirilmiştir. Kadın çalışanların CMDQ puanları erkeklere kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Meslek grupları arasında el bileği ve alt bacak bölgelerinde anlamlı farklılıklar gözlenmiş olup; farklılığın nedeni anestezi teknikerlerinin puanlarının öğretim üyelerinin puanlarından daha yüksek olmasıdır. Vücut kitle indeksi (VKİ), egzersiz yapma durumu ve dominant el kullanımı gibi değişkenler ile CMDQ puanları arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular, anestezi çalışanlarının kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının cinsiyet, meslek grubu ve dinlenme koşulları gibi ergonomik faktörlerle anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu göstermekte; bu durum, çalışma ortamlarının ergonomik açıdan yeniden yapılandırılmasının hem çalışan sağlığı hem de hizmet kalitesi açısından kritik bir gereklilik olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the impact of ergonomic factors in the operating room environment on the health and performance of anesthesia personnel. In this study, the relationship between musculoskeletal disorders and ergonomic conditions was investigated. Materials and Methods: This study was conducted through face-to-face surveys with a total of 88 participants, including 9 faculty members, 33 resident physicians, and 46 anesthesia technicians working in the operating rooms of Dicle University Faculty of Medicine Hospital. The first section consisted of an 18-item data form developed by the researcher, which included sociodemographic variables such as age, gender, profession, marital status, as well as weight, height, and years of professional experience. The second section included the Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire (CMDQ), which evaluates the frequency, severity, and impact on work performance of musculoskeletal complaints across 20 anatomical regions. Results: The study found that the most frequently reported areas of discomfort were the lower back (78.4%), upper back (70.5%), and neck (65.9%), with the majority of the pain in these regions reported as moderate in severity. Female participants had significantly higher CMDQ scores compared to their male counterparts. Significant differences were observed between professional groups in the wrist and lower leg regions, with the difference attributed to anesthesia technicians reporting higher scores than faculty members. No significant associations were found between CMDQ scores and variables such as body mass index (BMI), exercise habits, or dominant hand use. Conclusion: The findings indicate that musculoskeletal disorders among anesthesia personnel are significantly associated with ergonomic factors such as gender, professional role, and rest conditions. These results highlight the critical need for ergonomic restructuring of work environments to enhance both employee health and the quality of healthcare services.