Bilateral makromasti (meme küçültme) cerrahisinde tek ve çift enjeksiyon torakal paravertebral blok uygulamalarının perioperatif ve postoperatif etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of perioperative and postoperative effects of single and double injection thoracic paravertebral block performances in patients undergoing bilateral macromastia (breast reduction) surgery
- Tez No: 521077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUKADDER ORHAN SUNGUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Paravertebral Blok, torakal, Numerik ağrı skorları, Blok süresi, İlk ağrı tanımlama zamanı, Analjezik tüketim miktarları, Paravertebral block, thoracic, Numeric pain scores, Block duration, Time-to-first pain, Analgesic consumption
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bilateral makromasti (meme küçültme) cerrahisinde tek ve çift enjeksiyon torakal paravertebral blok uygulamalarının perioperatif ve postoperatif etkilerinin karşılaştırılması Amaçlar: Bu çalışma ile, tek ve çift enjeksiyon tekniklerinin duyusal blok ve analjezik etkinliklerinin makromasti cerrahi olgularında karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Hastane etik kurul onayı ve hasta onamları alındıktan sonra, elektif bilateral makromasti cerrahisi planlanan, 18-70 yaş aralığında ve ASA 1-3 fiziksel statüsüne sahip olan 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar, tek (Grup 1: T3-T4) veya çift (Grup 2: T2-T3 ve T4-T5) enjeksiyon teknikleriyle TPVB uygulanan gruplardan birine randomize edildi. Hastaların T2-T6 aralığındaki dermatomal blok dağılımları 30 dakika boyunca takip edildi, ve daha sonra cerrahileri genel anestezi altında tamamlandı. Postoperatif ilk 48 saatte de dermatomal blok dağılımları ve numerik ağrı skorları (NRS) takip edilen hastaların aynı zamanda ilk ağrı tanımlama zamanları, perioperatif ile postoperatif dönemlerde uygulanan toplam opioid ve diğer analjezik miktarları kaydedildi. Primer amaç NRS skorları iken, sekonder amaçlar TPVB dermatomal blok dağılımları, ilk ağrı tanımlama zamanı vee toplam analjezik tüketim miktarlarıydı. Bulgular: Altmış hastadan 52'si çalışmayı tamamladı (Grup 1: 28 ve Grup 2: 24). Preoperatif ve postoperatif dönemlerdeki bloke olan dermatom sayıları ile postoperatif NRS skorları açısından gruplar arasında fark görülmedi (p>0.05). Grup 1'de 5 ve Grup 2'de 4 hasta postoperatif ilk 48 saat içerisinde hiç ağrı tanımlamadı. Kalan hastalar arasında ilk ağrı zamanı açısından fark bulunmadı (p=0.214). Kullanılan toplam analjezik miktarları da benzerdi (p>0.05). Sonuç: Ultrason eşliğinde uygulanan tek ve çift enjeksiyon TPVB teknikleri, elektif makromasti cerrahisi geçiren hastalar için benzer dermatomal yeterlilik ve analjezik etkinlik sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Comparison of perioperative and postoperative effects of single and double injection thoracic paravertebral block performances in patients undergoing bilateral macromastia (breast reduction) surgery Objective: The aim of this research is to compare the sensorial and analgesic effects of single and double techniques in patients undergoing macromastia surgery. Materials and Methods: After institutional ethics committee approval and informed consents; 60 patients aging between 18-70 years, with ASA 1-3 physical status and scheduled for elective bilateral macromastia surgery were enrolled to the study. Patients were randomized to single (Group 1: T3-T4) or double injection (Group 2: T2-T3 and T4-T5) TPVB groups. Patients were followed for their T2-T6 dermatomal block spread through 30 minutes, and then their surgeries were completed under general anesthesia. Besides the follow-up of dermatomal block spread and numeric rating scale (NRS) scores through postoperative first 48 hours; time to first pain, total opioid and other analgesic consumption administered during perioperative and postoperative periods were also noted. Primary outcome was NRS scores. Secondary outcomes were TPVB dermatomal block spread, time-to-first-pain and total analgesic consumption. Results: Fifty-two of 60 patients completed the study (Group 1: 28 and Group 2: 24). There was no difference between preoperative and postoperative numbers of blocked dermatomes, and postoperative NRS scores (p>0.05). Five patients in Group 1 and 4 in Group 2 did not complain of pain during the postoperative first 48 hours. In terms of time-to-first pain, there was no difference between the rest of the patients (p=0.214). Total consumed opioid and analgesic amounts were similar (p>0.05). Conclusion: Ultrasound-guided single and double injection TPVB techniques provided similar dermatomal sufficiency and analgesic effectiveness for patients undergoing elective macromastia surgeries.