Sağlık yapılarında iç mekan tasarımına yönelik renk etkileri
Colour effect based on interior designin healthcare structure
  1. Tez No: 521078
  2. Yazar: ŞERİFE GÜLŞAH İBİLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Psikoloji, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Psychology, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Renk, Algı, Tasarım, Mekan, Hasta, Sağlık yapıları, Color, Perception, Design, Space, Patient, Pealth, Psychology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET SAĞLIK YAPILARINDA İÇ MEKAN TASARIMINA YÖNELİK RENK ETKİLERİ İBİLİ, Gülşah Yüksek Lisans -Mimarlık Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KAŞ AĞUSTOS, 2018 Bu çalışmada“Renk”kavramına ve tarihi sürecinedeğinilmiş, Renkler çeşitli kriterlere göre sınıflandırılmış, renklerin oluşum ve algılanma süreçleri psikolojik, fizyolojik, kültürel, sosyolojik ve yaşa göre etkileri ele alınmış, sağlık yapılarındaki iç mekanlarda uygulanan renk tasarımları hasta grupları, hastalık türleri ve çalışanlar açısından değerlendirilmiştir. Bu çalışma sağlık yapılarındaki iç mekanlarda kullanılan renklerin bu mekanlarda bulunan insan gruplarını nasıl etkilediğini vurgulamak, okuyucu ve renk tasarımcılarına bu hususta ışık tutmak için seçilmiştir. Tezin yazımında yerli ve yabancı akademik kaynaklardan, makalelerden, uzman görüşlerinden yararlanılmış aynı zamandada özgün yorumlara da yer verilmiştir.İnsanlar günlük yaşamında kullandıkları mekanlar ile her zaman yoğun bir etkileşim içinde olmuşlardır. İç mimari tasarımlarda en önemli parametrelerden biri olan renk, kullanılan mekana kimlik kazandıran, kullanıcının psikolojik ve kişisel izlenimleri açısından etkileyen bu sebeple üzerinde dikkatli ve hassas bir şekilde çalışılması gereken bir konudur. Yaşadığımız evrende herşeyin ayırıcı bir rengi vardır. Renkler tasarımın önemli ögelerinden biridir. Bir iç mekanda yer alan tüm yüzeyler, nesneler, renk farklılıkları ve doğru renk seçimleri ile daha iyi algılanır. Bu çalışmada sağlık yapılarının iç mimari tasarımlarında kritik öneme sahip, renk seçimini etkileyen kriterler incelenmiştir. İlk olarak mekanda rengin psikolojik etkileri olmak üzere mekan kullanıcı ilişkisi, renklerin kompozisyonu, psikolojik, fizyolojik ve kültürel anlamları, insan karakteriyle olan ilişkisi tasarımcıyı ve kullanıcıyı renk seçimlerinde etkileyen kriterler bütünüyle ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COLOUR EFFECT BASED ON INTERIOR DESIGN IN HEALTHCARE STRUCTURE İBİLİ, Gülşah M.Sc.- Architecture Supervisor: Asst. Prof. Mustafa KAŞ August, 2018 In this study, the concept of color and its historical process are discussed, the colorsare classified according topsychological several criteria, the processes of formation andperceptionof colours, psychological, physiological, cultural, sociological and age-related effectsaretold, the color designs that are applied in the interior spaces ofhealth care buildingareevaluated according to the patient groups, the kind of disease and staffs. This study waschosen tohighlight the colors that are used in theinterior spaces in health carebuildins how affecthuman groups in these spaces, and toilluminate the readers anddesigners. Whilewriting this thesis, it has been utilizedthe local and forgein academicsources,articles expert opinions and alsoorginal comments are included.People have been always intense interaction with the location that they use in their daily life. Colour which is the most important parameter in interior architecture design should be therefore more attentive and sensitive about working as causing the location identity also affecting the users psychologic and their personal impression. There is distinctive colour of everything in our life. Colours are one of the most important item of design. Every surfaces, objects, colour differences that taking part in interior location are better perceived with the correct colour choice. In this study, criterion that affects colour choice and has most important criterion in the design of interior architecture of health centers has been studied carefully. Firstly, as well as psychological affects of colour in location, the relevancy of location and users, the composition of colours and its psychological, physiological and cultural meanings, the relevancy of characters of human beings, criterions affecting in colour choice of designers and users have been totally addressed.