Bilateral meme küçültme operasyonlarında erektör spina plan bloğu
- Tez No: 800787
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN KUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: meme küçültme, erektör spina plan bloğu, postoperatif analjezi, postoperatif opioid tüketimi, intraoperatif opioid tüketimi, breast reduction, erector spina plane block, postoperative analgesia, postoperative opioid consumption, intraoperative opioid consumption
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Onkolojik meme cerrahisinde interfasyal plan bloklarından biri olan ESPB'nin analjezik etkinliğini araĢtıran çok sayıda çalıĢma mevcut olmasına rağmen onkolojik olmayan meme cerrahileri için bu sayı oldukça azdır. ÇalıĢmamızın birincil amacı bilateral meme küçültme cerrahisi yapılacak makromasti hastalarında preoperatif uygulanan USG eĢliğinde ESPB'nin postoperatif ilk 24 saat morfin tüketimi üzerine etkisini araĢtırmaktır. Ġkincil amaçlarımız ise intraoperatif opioid tüketimini, hemodinamik etkilerini, istirahatte ve öksürükle numerik ağrı skorlarını değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Etik kurul onayı ve bilgilendirilmiĢ hasta onamı alındıktan sonra çalıĢmamıza ASA I-II, 18-65 yaĢ arası, bilateral meme küçültme operasyonu planlanan 46 hasta dahil edildi. Hastalar bilgisayar destekli randomizasyon programı ile iki gruba ayrıldı. Tüm hastalar operasyondan yaklaĢık 1 saat önce ameliyathaneye getirildi ve standart monitörize edildi. Hastalara 20 Gauch (G) intravenöz (iv) kanül ile damar yolu açıldı, 0,04 mg/kg midazolam iv verilerek premedikasyon uygulandı. Grup ESP' deki hastalar, ameliyathane odasına alınmadan önce blokların uygulandığı blok ünitesine alınarak, hastalara pron pozisyon verildi. Hastalara USG rehberliğinde, T4 seviyesinden, pron pozisyonda, bilateral, 20 ml % 0,25 bupivakain enjeksiyonu yapıldı. Ameliyathane odasına alındıktan sonra hastalara rutin genel anestezi protokolü uygulandı. Ġntraoperatif remifentanil tüketimleri ve hemodinamik parametreleri kaydedildi. Hastaların, hasta kontrollü analjezi cihazı ile morfin tüketimleri, sayısal derecelendirme skalaları (NRS), bulantı kusma Ģikayetleri, ek analjezik ihtiyaçları 24 saat süreyle kaydedildi. Bulgular: Gruplar demografik veriler açısından benzer bulundu. Postoperatif ilk 24 saat morfin tüketimi; Grup ESP'de kontrol grubuna göre düĢük bulunurken (sırasıyla; 6,2 ± 2,68 mg ,14,7 ± 1,5 mg ) ( P < 0,05 ), NRS değerleri de; (istirahatle ve eforla ) kontrol grubuna göre düĢük bulundu. (P < 0,05). Grup ESP' nin intraoperatif remifentanil tüketimleri de kontrol grubuna göre daha az olduğu görüldü (sırasıyla; 637,1 ± 144,1 µg ve 997,14 ± 181,93 µg ) (P < 0,05). Postoperatif ek analjezik ihtiyaci ise kontrol grubunda daha fazla bulundu (P < 0,05). Ġntraoperatif hemodinamik parametreler ve postoperatif bulantı kusma açısından değerlendirildiğinde ise gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Meme küçültme cerrahisi geçirecek hastalarda USG eĢliğinde ESPB uygulamasının, intraoperatif ve postoperatif opioid tüketimlerini azaltması ve ağrı skorlarını düĢürmesi nedenleriyle postoperatif ağrı yönetiminde multimodal analjezinin etkin bir basamağı olduğu düĢüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aims: Although there are many studies investigating the analgesic effectiveness of ESPB, which is one of the interfascial plane blocks in oncological breast surgery, this number is extremely low for non-oncological breast surgeries. The primary aim of our study is to investigate the effect of preoperative USG guided ESPB on morphine consumption in the first 24 hours postoperatively in patients with macromastia who will undergo bilateral breast reduction surgery. Our secondary aims are to evaluate intraoperative opioid consumption, hemodynamic effects, and numerical pain scores at rest and with coughing. Materials and methods: After ethics committee approval and informed patient consent, 46 patients with ASA I-II, aged 18-65 years, scheduled for bilateral breast reduction surgery were included in our study. The patients were divided into two groups using a computer-assisted randomization program. All patients were brought to the operating room approximately 1 hour before the operation and were monitored on a standard basis. Vascular access was established with a 20 Gauge (G) intravenous (iv) cannula and premedication was administered by administering 0,04 mg/kg midazolam iv. Before the patients in Group ESP were taken to the operating room, they were taken to the block unit where the blocks were done, and the patients were placed in a prone position. Under the guidance of USG, 20 ml of 0,25% bupivacaine was injected bilaterally at the T4 level, in the prone position. Routine general anaesthesia protocol was applied to the patients after they were taken to the operating room. Intraoperative remifentanil consumption and hemodynamic parameters were recorded. Morphine consumption, numerical rating scales (NRS), nausea and vomiting complaints and additional analgesic needs of the patients were recorded for 24 hours with a patient-controlled analgesia device. Results: The groups were found to be similar in terms of demographic data. Morphine consumption in the first 24 hours postoperatively was lower in the group ESP than the control group (6,2 ± 2,68 mg, 14,7 ± 1,5 mg, respectively) (P < 0,05), NRS values were also; (with rest and exertion) lower than the control group. (P < 0,05). Intraoperative remifentanil consumption of group ESP was also found to be lower than the control group (637,1 ± 144,1 µg and 997,14 ± 181,,93 µg, respectively) (P < 0,05). The need for additional postoperative analgesics was higher in the control group (P < 0,05). When 67 evaluated in terms of intraoperative hemodynamic parameters and postoperative nausea and vomiting, no statistically significant difference was found between the groups. Conclusion: We think that USG-guided ESPB application in patients who will undergo breast reduction surgery is an effective step of multimodal analgesia in postoperative pain management because it reduces intraoperative and postoperative opioid consumption and decreases pain scores.