Hemorajik inme - iskemik inme ayırıcı tanısında hematolojik parametrelerin ve CRP'nin yeri
The role of haematological parameters and CRP for differentiation of hemorrhagic and ischemic stroke
  1. Tez No: 521183
  2. Yazar: MUSA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KAVALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Ischemic strokes, hemorrhagic stroke, mean platelet volume, white blood cell, early differentiation of stroke
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş: İnme, kardiyovasküler hastalıklar ve kanserlerden sonra en sık üçüncü ölüm nedenidir. Ayrıca, dünyada uzun dönem morbiditeninbir numaralı sebebidir. İnme, iskemik ve hemorajik olarak ikiye ayrılır. Bu çalışmada, hızlı, kolay ulaşılabilir ve ucuz testler olan C-Reaktif Protein veTKS parametrelerinin iskemik ve hemorajik inmenin erken dönemde ayrımında bir rolü olup olmadığını araştırdık.Materyal ve Metot: Arşiv kayıtlarını kullanarak retrospektif bir çalışma gerçekleştirdik. 5 Kasım 2015 - 5 Kasım 2017 tarihleri arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Acil Servisi'nde iskemik inme veya hemorajik inme tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Dahil edilen hastaların demografik bilgileri,semptom ve bulguları, Bilgisayarlı Tomografi ve Magnetik Rezonans görüntüleme sonuçları elde edildi. Hastaların Ortalama Platelet Hacmi, Ortalama Eritrosit Hacmi, Hemoglobin, Beyaz Küre, Platelet düzeyi ve C-Reaktif Protein değerleri not edildi.Bulgular: Çalışmaya katılan 100 hastadan 68'i (%68) iskemik inme tanısına sahipti. Geriye kalan 32(%32) hasta hemorajik inme olarak teşhis edildi. 100 hastanın 53'ü (%53) kadın, 47'si (%47) erkekti. Ortalama yaş kadınlarda 75,3585 ± 1.793 iken, erkeklerde 71,0638 ± 1.944 idi. İskemik inme tanılı hastalarla mukayese edildiğinde, hemorajik inme tanılı hastalarda Ortalama Platelet Hacmi (p= 0.009) ve Beyaz Küre (p=0.006) değerleri, yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı idi. Diğer parametreler açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. Sonuç: Sonuç olarak, iskemik inme ile karşılaştırıldığında hemorajik inmede Ortalama Platelet Hacmi ve Beyaz küre değerleri daha yüksek gibi görünmektedir. Buna rağmen, daha fazla sayıda hasta ve parametre sayısı ile ileri çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. ahtar Kelimeler: iskemik inme, hemorajik inme, ortalama platelet hacmi,beyaz küre, inmenin erken dönem ayırıcı tanısı
Özet (Çeviri)
Introduction: Stroke is the third most common cause of death after cardiovascular diseases and cancers. Moreover, it's the number one cause of long-term morbidity in the world. Stroke is classified into 2 types as ischemic and hemorrhagic. In this study, we investigated whether CRP and complete blood count parameters, which are cheap, accessible and quick tests, had a role for early differentiation of ischemic and hemorrhagic stroke. Material and Method: We performed a retrospective study by using archive records. Patients diagnosed with ischemic or hemorrhagic stroke in Emergency Department of Abant Izzet Baysal University between November 5, 2015 and November 5, 2017 were included in the study. Demographic data, main symptoms and signs, computerized tomography and magnetic resonance imaging results of included patients were obtained. Platelet count, Mean Platelet Volume, Hemoglobin concentration, Mean Corpuscular Volume, White Blood Cell and C - reactive protein values of the patients were noted.Results: Of 100 patients entering the study, 68 (%68) had ischemic stroke. The remaining 32 (%32) patients were diagnosed with hemorrhagic stroke. Among the 100 patients, 53 (53.0%) were female, 47 (47.0%) were male. The mean age was 75, 3585 ± 1.793 for women and 71, 0638 ± 1.944 for men. Mean Platelet Volume(p= 0.009) and White Blood Cell (p= 0.006) values were higher and statistically significant in the patients diagnosed with hemorrhagic stroke compared to the patients diagnosed with ischemic stroke. There was no statistically significant difference between two groups for the other parameters. Conclusion: In conclusion, Mean Platelet Volume and White Blood Cell values seemed to be higher in hemorrhagic stroke compared to ischemic stroke. However, we suggest that further studies must be performed with more patients and parameters.