Acil serviste iskemik/hemorajik inme ayrımının ultrasonografi ile optik sinir kılıf çapı ölçülerek değerlendirilmesi
Assessment of the distinction between ischemic/hemorrhagic stroke by measuring optic nerve sheath diameter with ultrasonography in the emergency department
  1. Tez No: 728654
  2. Yazar: AHMET EMRE AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAN KURTOĞLU ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Ultrasonografi, Optik sinir kılıf çapı, Stroke, Ultrasonography, Optic nerve sheath diameter
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş: İskemik ve hemorajik inme tedavi protokolleri birbirinden çok farklıdır. Bu ayırıcı tanının hızlı yapılması; doğru tedavinin vakit kaybedilmeden uygulanması ve hastanın ömrünün geri kalanındaki konforuna katkısı açısından büyük önem arz etmektedir. Serebrovasküler hastalıklar kafa içi basınç artışına yol açmaktadır ve bunu değerlendirmenin bir yolu da oküler ultrasonografidir. Biz bu çalışmada yatak başı ultrasonografi ile optik sinir kılıf çapını ölçerek bir kesme değer bulup serebrovasküler hastalık alt grupları arasındaki ayırıcı tanıyı doğrulamayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamız Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde Nisan 2021 ile Eylül 2021 tarihleri arasında yapılmış prospektif, gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmamıza acil servise inme kliniği ile başvuran 18 yaş ve üzeri, spontan solunumu olan hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik özellikleri ve yatak başı ultrason ile değerlendirilen optik sinir kılıf çapı ölçümleri kayıt edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 64 inme hastasının (30 hemorajik, 34 iskemik) yaş ortalaması 69±17 olup 28'i (%43,8) kadındır. Optik sinir kılıf çapı ortalaması hemorajik grupta 6,45±0,29 mm, iskemik grupta ise 5,41±0,30 mm olarak bulunmuştur. Oküler ultrasonografi yöntemi ile ortalama optik sinir kılıf çapı ölçümlerinde kesme değeri olarak 6,0 mm kabul edildiğinde %100 duyarlılık ve %91,1 özgüllük ile serebrovasküler hastalık alt tipleri arasında ayırıcı tanıyı doğruladığımızı tespit ettik. Sonuçlar: Serebrovasküler hastalıkta kafa içi basınç artışı ultrasonla optik sinir kılıf çapı ölçümü yöntemi ile kolaylıkla tespit edilebilir. Oküler ultrasonografi iskemik/hemorajik inme ayırıcı tanısında acil hekimine yol gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Treatment protocols for ischemic and hemorrhagic stroke are very different from each other. Making this differential diagnosis quickly is of great importance in terms of applying the right treatment without wasting time and contributing to the comfort of the patient for the rest of his life. Serebrovasculer diseases causes increased intracranial pressure and one way of assessing this is ocular ultrasonography. In this study, we aimed to confirm the differential diagnosis between serebrovasculer diseases subgroups through finding a cut-off by measuring the optic nerve sheath diameter with bedside ultrasonography. Methods: Our study is a prospective and observational study conducted in Ankara City Hospital Emergency Medicine Clinic between April 2021 and September 2021. Patients over the age of 18 who had spontaneous respiration applying to the emergency department with the symptoms of stroke were included in our study. The demographic characteristics of the patients and the optic nerve sheath diameter measurements evaluated by bedside ultrasound were recorded. Results: The mean age of 64 stroke patients (30 hemorrhagic, 34 ischemic) included in the study was 69±17, and 28 (43.8%) were female. The mean optic nerve sheath diameter was found to be 6,45±0,29 mm in the hemorrhagic group and 5,41±0,30 mm in the ischemic group. We found that we confirmed the differential diagnosis between serebrovasculer diseases subtypes with 100% sensitivity and 91,1% specificity, when the cut-off point was accepted as 6,0 mm in mean optic nerve sheath diameter measurements by ocular ultrasonography. Conclusions: The increase in intracranial pressure in patients with serebrovasculer diseases can be easily detected by the ultrasonographic optic nerve sheath diameter measurement method. Ocular ultrasonography can guide the emergency physician in the differential diagnosis of ischemic/hemorrhagic stroke.