Baş ve boyun bölgesi dermatiti bulunan kedilerde alerjen spesifik in vitro IGE analizleri
Allergen specific in vitro ige assays in cats wi̇th head and neck dermati̇ti̇s
- Tez No: 521254
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: alerjen, baĢ ve boyun bölgesi dermatitli kediler, dermatit, in vitro IgE, sağlıklı kediler, allergen, dermatit, feline head and neck dermatiti, healthy cats, in vitro IgE
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada farklı etiyolojik nedenlere bağlı dermatozu bulunan kedilerde alerjen spesifik in vitro IgE seviylerinin ölçülmesi ve hastalık aktivitesi ile olan ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini Aydın ili Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Küçük Hayvan Kliniğine baş ve boyun bölgesinde dermatoz (alopesi, kabuklanma, kepeklenme, hiperpigmentasyon, komedon oluşumu ve/veya kaşıntı) anamnezi ile getirilen farklı yaşta, her iki cinsiyetten kediler oluşturdu. Her grupta (n=10) olacak şekilde; I. grupta baş ve boyun bölgesi dermatiti bulunan kediler, II. grupta ise sağlıklı kediler yer aldı. Olgularda ilişkin hastalıklara yönelik derin deri kazıntısı ile ayırıcı tanı ve ko-infeksiyonların ekarte edilmesi amacıyla diğer dermatolojik muayene yöntemlerine de (asetat bant, Woods' lambası, trikoskopi, impresyon smear/temas frotisi, bakteriyolojik ve fungal kültür) başvuruldu. Her iki gruptaki kedilerde Vena cephalica antebrachii'den antikoagulantsız serum tüplerine 0.2'şer ml kan örneği alınarak santrifüje tabi tutulduktan sonra in vitro yöntem ile 20 farklı alerjene spesifik Ig E düzeyleri Polycheck alerji testi ile belirlendi. In vitro test sonuçları baz alındığında D. pteronyssinus (P = 0,0017), Malassezia (P < 0,001), çınar/söğüt/kavak (P < 0,001), ot karışımı (P < 0,001), ısırgan otu (P < 0,005), beyaz kaz ayağı (P = 0,014), sinirli ot (P < 0,000), adi pelin (P < 0,001), kuzu kulağı (P < 0,000), Acarus siro (P < 0,000), Tyrophagus (P < 0,000), pire (P < 0,000) spesifik IgE konsantrasyonları açısından baş ve boyun bölgesi dermatitli kediler ve sağlıklı kedilerin p değerleri arasında istatistiksel olarak belirgin farklılıklar tespit edilmiştir. Bu çalışmada kontrol grubu (n=10) kedilerde herhangi bir alerjene karşı reaksiyon gelişmediği, baş ve boyun bölgesi dermatiti olan kedilerde ise en az 12'şer tane alerjene karşı reaksiyon şekillendiği görüldü. Sonuç olarak baş ve boyun bölgesi dermatiti bulunan kedilerde farklı alerjenlerin hastalık aktivitesi ile ilişkide bulunabileceği, mümkünse bu alerjenlerin uzaklaştırılması, alerjen spesifik immunoterapi/desensitizasyon gibi sağaltıma ve profilaksiye yönelik önlemlerin bu alerji test sonuçları baz alınarak yapılması gerekliliği söylenebilinir.
Özet (Çeviri)
In the present study the aim was to detect in vitro Ig E concentrations and related disease activity to those of cats with dermatoses due to several different etiology. The animal material of the study involved cats of various ages, of both sexes referred to Adnan menderes University Faculty of Veterinary with head and neck dermatosis (alopecia, crusting, scalling, hyperpigmentation, comedon formation and/or prurtius). Ecah group were composed of 10 cats, were classfied as group I feline head and neck dermatiti, group II healthy cats. To those of cases deemed related diseases and excluding co-infections co-infections deep skin scraping within (acetate tape, Wood's lamb, trichoscopy, impression smear, bacteriological and fungal culture). In each 2 gropu of cats 0.2 ml blood was witdrawn from Vena cephalica antebrahii which then were centrifuged and forwrded to in vitro specific" Polycheck allergy test detecting 20 different allergens Based on in vitro test results, there were statistically significant differences between the p values of head and neck dermatitis cats and healthy cats in terms of D. pteronyssinus (P = 0,0017), Malassezia (P < 0,001), plantane/ willow/ poplar (P < 0,001), grass-mix (P < 0,001), stinging nettle (P < 0,005), lambs quarter (P = 0,014), plantain (P < 0,000), mugwort (P < 0,001), sorrel (P < 0,000), Acarus siro (P < 0,000), Tyrophagus (P < 0,000), flea (P < 0,000) specific IgE concentrations. In this study, there was no reaction against any allergen in the control group (n=10) and at least 12 allergen reactions were formed in the head and neck dermatitis cats. It can be concluded that different allergens may be associated with disease activity in cats with head and neck dermatitis, if possible, treatment and prophylaxis such as elimination of these allergens, allergen specific immunotherapy/desensitization should be based these allergy test results.