Yoğun bakım hemşirelerinin sedasyon yönetimine ilişkin bilgi düzeyleri ve etkileyen etmenlerin belirlenmesi
- Tez No: 521255
- Danışmanlar: PROF. DR. BESTİ ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: sedasyon, sedasyon yönetimi, hemşirelik, sedation, sedative management, nursing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, yoğun bakım hemşirelerinin sedasyon yönetimine ilişkin bilgi düzeyleri ve etkileyen etmenlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma İstanbul İl Sağlık müdürlüğüne bağlı altı hastanenin yoğun bakım ünitelerinde görev yapmakta olan 274 hemşireye uygulandı. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ile toplanmış olup, t testi, varyans analizi, ANOVA testi, Kruskal Wallis testi, LSD testi, Mann Whitney U testleri ile değerlendirildi. Araştırma sonucunda; araştırmaya katılan hemşirelerin yaklaşık yarısının (%44,9)'u 24-26 yaş aralığında olduğu, %73,7'sinin üç yıldan az süredir, %35'inin ise bir yıl ve daha az süredir kurumda çalıştıkları, %72,6'sının lisans mezunu olduğu, %71,2'sinin sedasyon eğitimi almadığı belirlenmiştir. Hemşirelerin toplam bilgi puan ortalamalarına bakıldığında; kurumlara, yaşlarına, yoğun bakımda çalışma sürelerine, hemşirelikte toplam görev sürelerine göre anlamlı bir fark varken (p,05). Hemşirelerin toplam uygulama puanlarına bakıldığında; yaşlarına, toplam görev sürelerine, kurumda çalışma sürelerine göre anlamlı bir fark varken (p,05). 6. Kurumun yoğun bakımında çalışan hemşirelerinin sedasyon puanının diğer hastanelere göre daha düşük olduğu, 2. Kurumun yoğun bakımında çalışan hemşirelerin ise sedasyon puanının en yüksek olduğu belirlendi. Araştırma sonucunda elde edilen veriler ışığında yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelere yönelik sedasyon eğitimleri ve hastane içi sedasyon eğitimlerinin sağlanması, hemşirelerin sedasyon kullanımı hakkında farkındalıklarının arttırılmasına yönelik uygulamaların planlanması, sedasyon yönetimi protokollerinin oluşturulması ve sürekli hizmet içi sedasyon eğitimlerinin verilmesi önerildi.
Özet (Çeviri)
This study was made as a descriptive in order to determine the level of knowledge and factors affencting the sedation methods of intensive care unit nurses. The study was applied to 274 nurses working in intensive care units of six hospitals of Istanbul Provincial Health Directorate. The data were collected by a questionnaire developed by the researcher and evaluated with the use of t test, variance analysis, ANOVA test, Kruskal Wallis test, LSD test and Mann Whitney U tests. As a result of the study, approximately half (44.9%) of the nurses participating in the study were between 24 and 26 years old, 73.7% were employed in the institution for less than three years, 35% were employed in the institution for a year and less, 72% were bachelors, 71.2% of them did not receive any sedation training. Estimating the total educational score of the nurses; there was not a significant difference (p , 05) was seen in educational status and sedation training status. Considering the total application scores of nurses; While there was a significant difference (p , 05) according to their educational status and the involvement into sedation training. It was determined that the sedative training score of nurses working in the intensive care unit of the 6th institution was lower than other hospitals, and that the nurses working in the intensive care unit of the 2nd institution had the highest sedative training score. In the light of the data obtained from the study, it was suggested to provide sedation training for nurses working in the intensive care unit, to plan the practices to increase the awareness of nurses about sedation, to establish sedation management protocols and to give continuous in-service sedation training.