Hegel and Kierkegaard on the relation between truth, selfhood and authorship
Hakikat, kendilik ve yazarlık ilişkisinde Hegel ve Kierkegaard
  1. Tez No: 521290
  2. Yazar: SEVDE DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇIRAKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Hegel, Kierkegaard, hakikat, kendilik, yazarlık, Hegel, Kierkegaard, truth, selfhood, authorship
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmanın başlıca amacı, hakikat, kendilik ve yazarlık temalarının ilişkisi odağında Hegel'i ve Kierkegaard'ı birlikte okumaktır.“Öznellik olarak hakikat”fikrinin anlatımıyla başlayarak Kierkegaard'ın hakikat anlayışının, hakiki bir kendi oluş serüveninde açıldığı gösterilecektir. Sonra, Kierkegaard perspektifinden bir soru olan hakikat arayışında kendiliğin yeri dikkate alınarak Hegel'in hakikat fikri araştırılacaktır. Bu soru, bilincin hakikate doğru olan serüveninin sunulduğu Tinin Görüngübilim'inin detaylı bir okumasını gerektirecektir. İki filozofun farklı bakış açılarına sahip olmalarına rağmen benzer odaklarının olduğunu gösterebilmek için“Cennetten Kovulma”ya dair yorumlamaları açıklanacaktır. Bu, felsefenin öznesi ve“zorunluluk”ya da“olanak”olarak kendi olmak meselelerine dair de fikirlerinin açıklığa kavuşturulmasını mümkün kılacaktır. Son olarak, Kierkegaard'ın felsefesinde ve Hegel'in Görüngübilimi'nde, böylesi hikayelerin, hakikate dair bir iletişim biçimi olması bakımından anlamı tartışılacaktır. Böylece, iki düşünürün yazarlıkları ve okurla kurdukları iletişim biçimi gündeme getirilecektir. Bu iletişimin açıklanmasıyla iki düşünürün de okuru, hakiki bir kendi olma serüvenine davet ettikleri ifade edilecektir. Bu anlamda, okur da felsefi diyalogun bir parçası olabilir ve kendi varoluş biçimini mesele ederek hakikatini gerçekleştirmek üzere harekete geçebilir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to read Hegel and Kierkegaard together by focusing on the relation of the themes of truth, selfhood and authorship. Starting with the exposition of Kierkegaard's idea of“truth as subjectivity,”I will show how his understanding of truth is revealed throughout the journey of becoming a true self. Later, I will inquire Hegel's understanding of truth by addressing a Kierkegaardian question regarding the place of selfhood in the search of truth. This question will direct me to a detailed reading of Hegel's Phenomenology of Spirit where consciousness' journey to the way of truth is presented. In order to show that these two philosophers have different philosophical standpoints, although they have similar focuses, I will explain their interpretations of the“Fall from Eden.”This will clarify their ideas on the subject of philosophy and the becoming of the self as either“necessity”or“possibility.”Finally, I will discuss the meaning of such stories as a way of communication about truth in their philosophies. Then, I will argue their authorship as well as their way of communication with the reader. I will state that both philosophers invite their reader to be included in the journey of becoming a true self. In this sense, the reader can also become a part of the philosophical dialogue in which the reader can act for the realization of its true selfhood by contemplating on its own way of existing.