التوجيه اللغوي للقراءات القرآنية عند ابن كثير
Et-tevchiu'l-luğavili'l-kıraati'l-Kuranıyye, inde İbni Kesir
  1. Tez No: 521333
  2. Yazar: WRYA YASEEN MOHAMMED MOHAMMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OUSAMA EKHTIAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn kesîr, Tevcîh, Kırâat, Fâtiha suresi, Bakara suresi, Guidanceu, Reading, Ibn Katheer, Surah Al-Fatiha, Surah Al-Baqarah
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
(et-tevcihu'l-luğavi li'l-kiraati'l-kuraniyye inde ibnu kesir) isimli çalışmada, İbn Kesîr'in kıraat mezhebini ortaya çıkarmaya çalışmıştık. Bu amaç kapsamında İbn Kesîr'in önemli kıraat farklılıklarına ve delillerine değindik. Dil yönteminde olduğu gibi öncelikle fonetik boyutun delilleri akabinde ise sarf ve nahiv delillerine işaret edilmiştir. Çalışmada İbn Kesîr ile diğer önde gelen kıraat alimleri arasındaki kıraat farklılıklarının açığa çıkarılmasına çalışılmıştır.Bu eksende İbn Kesîr'in önemli delilleri ve kıraat seçimindeki nedenleri araştırılmıştır.Zira Kur'ândaki farklı kıraatler amaçsız değildir.Aksine bu farklılıklarda Arap dilinin derinliğinin ve güzelliğinin yanı sıra farklı mezhepsel oluşumların aynı anda farklı anlamlar elde edebilmesinin nasıl mümkün olduğu gerçeğini öğrenme imkanı veren gerekçe ve kanıtlar bulunmaktadır.Son olarak, varılan önemli bilgileri barındıran sonuç ve başvurulan kitapların künyelerinin yer aldığı kaynakça kısmı gelmektedir. Konu açısından faydalı olmayan birçok düşünceye yer vermedim. Konudaki amacı gerçekleştirmeye yakın olan görüşler arasında daha net ve belirgin olan görüşleri tercih ettim. Meşhur kıraata muhalif olan görüşleri de ele almadım. Bununla birlikte mümkün olduğu kadar âlimlerin görüş ve fikirlerini birincil kaynaktan vermeye çalıştım. Girişte konunun tercih nedeni, çalışmanın hedefleri, metodu, konu hakkında yapılan çalışmalar ve çalışmada karşılaşılan zorluklar ele alınmıştır. Konuya hazırlayıcı mahiyetteki hazırlık başlığında yazar, 'kıraat ve tevcîh' gibi konunun önemli kavramlarını irdelemiş ve kıraat ilminin önemi ve farklılıkların nedenleri gibi konuların yanı sıra İbn Kesîr ve rivayetçilerinin hayatları hakkında bilgi vermiştir. İbn Kesîr'in sesli boyutla ilgili olan önemli kıraat farklılıkları, beş alt başlıkta incelenmiştir.Bu bağlamda İbn Kesîr'in kıraat görüşlerine yer verilmiş ve kıraatın önemli konularından olması nedeniyle hemze ile başlamıştır. İbn Kesîr'in önemli kıraat farklılıkları ve sesli okuyuşların delillendirilmesi, üç alt başlıktaincelenmiştir. Bölüm, iştikâk (türetme) kavramının detaylandırılmasıyla başlamıştır. Zira iştikâk kavramı sarf açısından konunun ana omurgasını oluşturmaktadır. İbn Kesîr'in kıraatlerindeki nahiv delillendirmeleri yer almaktadır.Bölüm iki alt başlık taşımaktadır.Birinci alt başlıkta 'isim' kelimesinin i'râbı, ikinci alt başlıkta ise fiilin ir'âbı konusunda İbn Mekkî'nin diğer kurrâ ile olan farklı yaklaşımı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The researcher in this research which entitled (The guidance of Quranic readings by Ibn Katheer) has done his best to show Ibn Katheer's reading for the Holy Quran, and during this the researcher has pointed to the most important differences in its reading and its reason, he began with the voice guidance which is there in the language curriculum then he pointed to the morphological guidance then grammatical guidance. The study attempts to uncover the most important differences of reading between him and other reciters, and he studied the most important arguments about his reading and the reason for his choice; because the Quranic readings do not come in vain and there are many trouble and arguments we can get benefit from them to the beauty of the Arabic language and its depth, and how a small movement can get several meanings at the same time. I have distributed the research on three chapters with an introduction and a conclusion, in the introduction I have clarified the purpose behind choosing this subject, research objective, research structure, the previous studies and the problems which faced the research. The researcher dealt with the most important definition which are related with the title from reading and guidance, and he has talked about the importance of the science of readings with the reasons for the differences and a short biography of the Imam Ibn Katheer with his narrators. The researcher studied the most important difference in the reading of Ibn Katheer (Al-Makki) with five studies related with voice guidance, he also studied the ruling of its reading, he started with Hamza (the first letter) because it is considered the origins of the Quranic readings. He clarified the most important difference in his reading regarding the voice guidance in three studies and began with derivation because it is the core of the morphological subject and we conclude this chapter by the rulings of the combination. After that, the third chapter comes the researcher has clarified the grammatical guidance to Ibn Katheer's reading (Al-Makki) , and consists of two studies, in the first studies the researcher has pointed to the difference of the name parsing and in the second studies the researcher has dealt with his difference with the rest reciters about the verb parsing. Finally, the conclusion and a list of sources and references which have been used by the researcher in the research.