Katı partikül erozyonunun endüstriyel alandaki önemi
Importance of solid particle erosion in industrial area
  1. Tez No: 521350
  2. Yazar: AHMET YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER SINMAZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aşınma, Katı partikül erozyonu, Malzeme, Metal, Wear, Solid particle erosion, Material, Metal
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Hayatın her alanında görülen aşınma, mühendislik malzemeleri açısından oldukça önemli bir parametredir. Bu tez çalışmasında, endüstriyel alanlarda meydana gelen aşınma ve çeşitlerinin metaller üzerindeki davranışları gözden geçirilmiştir. Ağırlıklı olarak, katı partikül erozyonu oluşum sürecinde ortaya çıkan mekanizmalara ve partikül erozyonuna etki eden faktörlere değinilmiştir. Aşınmış malzemelerin katı partikül erozyonu yöntemi ile temizlenme şekli, yapılan deneylerden ana malzemeye zarar vermeden prosesin kısa sürede tamamlanması ve optimum şartlar oluşturulduğunda iyi sonuçlar elde edilebileceği bilgisi verilmiştir. Bu süreçte, aşınmış malzeme yüzeyine püskürtülen aşındırıcı partiküllerin tipi, geometrileri, çarpma hızları, malzemeye çarpma açıları, sertliği, debisi, deneyin yapıldığı ortam sıcaklığı ve nem miktarı gibi mekanik faktörlerinde öneminden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Wear, in all areas of life, is a very important parameter in terms of engineering materials. In this study, the attitudes of the wear and the varieties of metal on the industrial fields have been examined. It mainly refers to the mechanisms that occur during the formation process of solid particle erosion and the factors affecting particle erosion. It has been shown that worn materials can be cleaned by solid particle erosion method, that the process can be completed in a short time without harming the main material from the experiments and good results can be obtained when optimum conditions are established. In this process, the importance of mechanical factors such as the type of abrasive particles sprayed on the surface of the worn material, geometries, impact velocity, impact angle, hardness, temperature, ambient temperature and moisture level are discussed.