Harami dağı (Güvem-Kızılcahamam-Ankara) florası
The flora of the Harami mountain (Guvem-Kızılcahamam-Ankara)
  1. Tez No: 521349
  2. Yazar: SİMGE VARLIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ YILDIRIMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Kızılcahamam, Güvem, Eğrekkaya, Harami dağı, Flora, Kizilcahamam, Guvem, Eğrekkaya, Harami mountain
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma çok az bilinen Kızılcahamam bölgesinde bulunan Harami dağı (Güvem-Kızılcahamam-Ankara) ve çevresinin florasını içermektedir. Harami dağı flora çalışması, Nisan-Haziran 2012, Nisan-Eylül 2016 ve Temmuz 2017 tarihlerini kapsayacak şekilde 34 farklı lokasyondan 581 bitki örneği toplanmasıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre 54 familya, 191 cins, 326 tür, 1 yetiştirme tür, 6 alttür, 4 varyete olmak üzere toplam 337 takson tespit edilmiştir. Bu taksonların 1 tanesi Pteridophyta, 336 tanesi Spermatophyta bölümüne aittir. Gymnospermae alt bölümünde 2 takson bulunmaktadır. Angiospermae alt bölümünde 39 taksonu Monocotyledonae olmak üzere 334 takson bulunmaktadır. Toplam endemik tür sayısı 29 olup endemizm oranı %8.6'dir. Fitocoğrafik bölgelere göre dağılımına bakıldığında, bu taksonların 44'ü (%13.1) Avrupa-Sibirya elementi, 41'i (%12.2) İran-Turan elementi, 25'i (%7.4) Akdeniz ve Doğu Akdeniz elementi ve 227'si (%67.4) çok bölgeli ve bilinmeyendir. En çok taksona sahip familyalar: Asteraceae 48 (%14.3), Fabaceae 46 (%13.7), Lamiaceae 24 (%7.1), Poaceae 20 (%5.6) ve Rosaceae'dir 15 (%4.5). En çok taksona sahip cinsler: Trifolium 10 (%3), Vicia 9 (%2.7), Silene 6 (%1.8), Galium 6 (%1.8) ve Hypericum'dur 5 (%1.5). Çalışmanın sonuçları yakın bölge floralarının fitocoğrafik element ve endemizm oranlarıyla karşılaştırılmıştır. 8 türün etnobotanik özellikleri verilmiştir. A4 karesi için 20 yeni kayıt mevcuttur.
Özet (Çeviri)
This research is concerned with the flora of Harami mountain (Guvem-Kızılcahamam-Ankara) where the flora is unknown. About 581 specimens were collected between 2012 April and June, between 2016 April and September and also 2017 July from 34 different locations. The 326 plant species, 6 subspecies, 4 varieties and 1 cultivated specimen totally 337 taxa belonging to 191 genera and 54 families were determined. Pteridophyta has 1 taxa, Spermatophyta 336 taxa. Angiospermae has 334 taxa, and Gymnospermae 2 taxa. Dicotyledoneae has 295 taxa, and Monocotyledoneae has 39 taxa. 29 taxa (8.6%) are endemic to Turkey. The distribution of the phytogeographical elements is as following: Euro-Siberian 44 (13.1%), Irano-Turanian 41 (12.2%), Mediterranean and East Mediterranean 25 (7.4%) and pluriregional or phytogeographically unknown 227 (67.4%). The largest first 5 families are: Asteraceae 48 (14.3%), Fabaceae 46 (13.7%), Lamiaceae 24 (7.1%), Poaceae 20 (5.6%) and Rosaceae 15 (4.5%). The largest first 5 genera are: Trifolium 10 (3%), Vicia 9 (2.7%), Silene 6 (1.8%), Galium 6 (1.8%) and Hypericum 5 (1.5%). The results of this research are compared with the studied neighboring areas in means of phytogeographic element rates and endemism. The ethnobotanical data of 8 specimens is given. 20 taxa have been recorded from the square A4 as new record.