A bim based design optimization framework for the energy efficient building design in Turkey
Türkiye'de enerji verimli binalar tasarımı için bim bazlı tasarım optimizasyon çerçevesi
- Tez No: 521364
- Danışmanlar: Prof. Dr. YUSUF ARAYICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bina bilgi modelleme (BIM), BIM çerçevesi, Tasarım oluşturucu, Enerji tüketimi, Enerji verimliliği, Revit mimarisi, Building information modelling (BIM), BIM framework, Design builder, Energy consumption, Energy efficiency, Revit architecture
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı İşletmesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Türkiye'deki binalar konfor şartlarını sağlamak için çok fazla enerji harcarlar. Bu, tasarımcılar tarafından yapılan ve çevresel etki ve enerji değerlendirmesine dair herhangi bir düşünceye sahip olmayan etkili tasarım kararından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, tasarım parametrelerinin, tasarım aşaması boyunca, uygun bina tasarımını geliştirmek için yeterli bilgiyi öneren önemli bir faktör olan çevre göz önünde bulundurularak çalışılması ve incelenmesi gerekir. PV (fotovoltaik) teknolojisi gibi yenilenebilir enerjinin uygulanması, daha iyi bir enerji performansına ve daha az CO2 emisyonuna neden olabilecek bir başka çözüm olabilir. Yeni bir çalışma olarak BIM, Türkiye'de yüksek bina performansı için tasarım parametrelerini göz önünde bulundurarak enerji verimli tasarım çözümleri sağlamaktadır. Bu nedenle, bu araştırmanın amacı, Türkiye'de enerji verimli binalar için konsept tasarımını etkileyen faktörlerin yerel değerleri ve enerji değerlendirmesini dikkate alarak optimize edilmiş tasarım süreci, teknoloji uygulaması, bina tasarımı kuralları için stratejik bir BIM çerçevesi geliştirmektir. Araştırma, nitel ve nicel içgörüler kazanmaya ve mevcut uygulamaları anlamalarına yardımcı olan çoklu vaka çalışmaları metodolojisini benimsemiştir. Sonuç, Türkiye'de optimize edilmiş bina tasarımı için bir tasarım rehberi olacaktır. Bu tasarım kılavuzu, tasarımcıların tasarım optimizasyon süreci, etkin teknoloji uygulaması, kurallara dayalı tasarım geliştirme ve sürdürülebilir bina tasarımı için yerel değerleri yansıtan enerji değerlendirme planı için BIM'in başarılı bir şekilde kullanılmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Buildings in Turkey consume a great amount of energy to supply comfort conditions. This is due to the in-effective design decision made by designers with no considerations of environmental impact and energy assessment. That's why, building design parameters should be studied and examined during the design stage considering the environment, which is a crucial factor that suggests enough information to develop well-suited building design. The application of renewable energy such as PV (photovoltaic) technology can be another solution which in turn may lead to better energy performance and fewer CO¬2 emission. BIM as a new way of working methodology enables energy efficient design solutions considering design parameters for the improved high building performance in Turkey. Thus, the aim of this research is to develop a strategic BIM framework for optimized design process, technology implementation, building design rules considering the local values and energy assessment of the factors influencing the concept design for the energy efficient buildings in Turkey. Research adopts multi case study methodology that helps to gain qualitative and quantitative insights and understanding current practices. Revit based BIM modelling is used with Design Builder software for energy performance simulation in relation to the building design parameters. The outcome will be a design guide for the optimised building design in Turkey. This design guide will help designers for the successful use of BIM for the design optimization process, effective technology implementation, rules-based design development and energy assessment scheme reflecting the local values for the sustainable building design.