Taşıyanın navlun sözleşmesinden doğan hakları ve teminatları
Carrier's rights stemming from contract of carriage by sea and securities
  1. Tez No: 521370
  2. Yazar: METİN UĞUR AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA ŞEKER ÖĞÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Navlun sözleşmesi, yolculuk çarteri sözleşmesi, kırkambar sözleşmesi, navlun, sürastarya ücreti, gecikme zararları, mesafe navlunu, ölü navlun, fesih tazminatı, hapis hakkı, hapisli eşya defteri, taşınır rehninin paraya çevrilmesi yoluyla takip, lien”, anti lien”, cesser”, Contracts of carriage by sea, voyage charters, liner contracts, freight, demurrage, damages for detention, distance freight, dead freight, indemnity for termination of contract, hapis hakkı”, book for“hapis hakkı”, enforcement proceedings via the liquidation of chattel mortgage, lien, anti lien, cesser
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
Deniz ticaretinin en önemli konularından birisi taşıyanın navlun sözleşmesinden doğan hakları ve bu hakların teminatlarıdır. Taşıyanın navlun sözleşmesinden kaynaklanan haklarının belirlenmesinde yolculuk çarteri ve kırkambar sözleşmeleri arasında ayrım yapılması TTK'nın navlun sözleşmelerini ele alış sistematiği bakımından olduğu kadar her iki sözleşme türünün kullanıldıkları alanların farklılıklarının da doğurduğu bir gerekliliktir. Bu bağlamda çalışmada iki farklı navlun sözleşmesi türüne göre alt başlıklar altında incelemede bulunulmuştur. Navlun sözleşmelerinden doğan hakların teminatları ise üzerinde dikkatle durulmasını gerektiren bir konudur. Zira taşıyanın hakları esasen nitelik ve uygulama usulü bakımından yeterli şekilde açıklığa kavuşturulmamış bir hak olan hapis hakkı ile teminat altına alınmıştır. Bu hak kanunda düzenlenmiş olduğu yer göz önüne alınarak çoğunlukla ayni hak olarak kabul edilmekle birlikte, ayni haklarda geçerli olan bazı özellikleri taşımamaktadır. Bu hak ile ilgili diğer bir sorun da hapis hakkının bahşettiği, eşyayı paraya çevirtme yetkisinin kendisine has, müstakil bir düzenlemeye tabi tutulmamış olması ve bu konuda kiraya verenin hapis hakkına dair düzenlemelerle taşınır rehninin paraya çevrilmesi yoluyla takibe dair hükümlere göndermede bulunulmuş olmasıdır. Bu doğrultuda çalışmada, hapis hakkına dair yasal düzenlemeler yorumlanarak, hapis hakkının ileri sürülmekle birlikte birtakım ayni sonuçlar doğurabilen bir def'i niteliğinde olduğu, bu hakkın sözleşmeyle kurulmasının olanaklı olmadığı, kanunda bu hakkın uygulanmasında başvurulması öngörülen defter tutma usulünün deniz ticaretinin ihtiyaçları gözetilerek izlenmesi zorunlu bir usul olmaktan çıkarılmasının yararlı olacağı ve defter tutma aşamasından sonra başlatılması öngörülen usullerden taşınır rehninin paraya çevrilmesi yoluyla ilamlı ve ilamsız takiplere dair TTK'da yer alan düzenlemelerin, hapis hakkının ve icra takiplerinin nitelikleri gözetilerek yorumlanması gerektiği şeklindeki sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important subjects in maritime law is the carrier's rights out of the contract of carriage by sea and the securities of these rights. In specifying the carrier's rights under the contract of carriage by sea, it is a necessity to distinguish the voyage charters and liner contracts which is brought by the systematic of the TCA while handling the contract of carriage by sea as well as the differences between the fields wherein the voyage charters and liner contracts are being utilized. Within this context, an analysis has been made under sub-headings in accordance with two different types of the contract of carriage by sea. The securities of the rights stemming from the contract of carriage by sea are a subject which needs elaborate addressing. Because the carrier's rights are secured by“hapis hakkı”which essentially has not been satisfactorily clarified with respect to its characteristics and application procedure. Although this right is mostly deemed as a real right in consideration of the place where it is being regulated, it does not prove some of the features that apply to the real rights. Another complication regarding this right is that the authorization to sell the goods that“hapis hakkı”grants has not been made subject to an independent and specific act and in terms of this matter a reference has been made to the provisions related to the land lord's“hapis hakkı”and the provisions as to the enforcement proceedings via the liquidation of chattel mortgage. In accordance with these, by way of construing the legal provisions regarding“hapis hakkı”it has been reached in the work that“hapis hakkı”is a plea that could pose some real results after being put forward, this right cannot be created by contract, considering the needs of the shipping, making the procedure for keeping a book in applying this right as a non-compulsory step will be worthwhile and the provisions under TCA regarding the procedure for the general enforcement proceedings and the enforcement proceedings with judgment that have been stipulated to be commenced after the stage of keeping a book need interpreting in consideration with the characteristics of“hapis hakkı”and enforcement proceedings.