Molecular and biochemical approaches to alternate bearing phenomenon in pistachio
Antepfıstığında perıyodısıte fenomenıne yönelık moleküler ve bıyokımyasal yaklaşım
  1. Tez No: 521371
  2. Yazar: MOZHGAN ZARIFIKHOSROSHAHI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESİBE EBRU KAFKAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Antepfıstığı, Periodisit, Karbonhidratlar, Fenolik bilesikler, miRNA, Pistachio, Alternate bearing, Carbohydrates, Phenolics, miRNAs
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışmada, bazı biyokimyasal ve moleküler yöntemlerle antepfıstığında periodisite mekanizmasının araştırılması amaçlanmıştır. Periodisite, verim kaybıyla hem üreticiler hem de tüketicileri olumsuz yönde etkilemektedir. Bu amaçla, P.vera anacına aşılı ve mutlak periodisite eğilimi gösteren 33 yaşındaki P.vera“UZUN”çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. 2015 ve 2016 yıllarında üç“VAR”yılı ve üç“YOK”yılı ağacında sürgünler, yapraklar, meyveler ve meyve sapları karbonhidrat ve fenolik bileşiklerinin meyve gözü dökümlerinde rolünü araştırmak için örneklenmiştir. Karbonhidratların miktarı farklı organlarda ve farklı dönemlerde değiştiği saptanmıştır. Genel olarak,“YOK”yılı ağaçlarında karbonhidratların miktarı“VAR”yılı ağaçlarından daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Meyve içi gelişimi döneminde karbonhidratların miktarının hem“VAR”hem de“YOK”yıl ağaçlarında azaldığı, ancak“VAR”yılda daha çok azalma olduğu görülmüştür. Fenolik bileşiklerin analizi, lignin biyosentezinde rolalan ferulik asidin yaprak ve sürgünlerde azaldığını ve meyvelerin lignifikasyonları sırasında meyvelere aktarıldığını ve sonrasında meyvelerde miktarının aniden azaldığını göstermiştir. Diğer yandan, miRNA araştırılmaları miR399, miR4228-3p ve miR167antepfıstığında periodisite mekanizmasında rol alabileceğini göstermektedir. miRNA 166a-3p ve miR4414a-5p de antepfıstığı referans genine aday olarak değerlendirilmiştir. Ancak U6 en stabil refrans gen olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the mechanism of alternate bearing in pistachio using some biochemical and molecular methods. Alternate bearing is a big a challenge for both producers and consumers by the loss of yield. For this purpose 33 years of old P.vera cultivar, 'UZUN', which is grafted on P.vera rootstocks and shows absolute alternate bearing was selected. Shoots, leaves, fruits, peduncle from three“ON”year and three“OFF”year trees in years 2015-2016 were sampled to research on the role of carbohydrate and phenolic compounds on pistachio bud abscission. The amount of carbohydrates was changed in different organs and different periods. Generally, the amount of carbohydrates was higher in“OFF”year trees than“ON”year trees. It was shown that during nut development period, the amount of carbohydrates were declined both in“ON”and“OFF”year trees but more on“ON”year ones. Moreover, the analysis of phenolic compounds showed that ferulic acid which was involved in lignin biosynthesis decreased in leaf and shoots and transferred to nuts, and its amount decreased sharply during lignifications of nuts. On the other hand, investigated of miRNAs showed that miR399, miR4228-3p and miR167a may involve in the mechanism of alternate bearing in pistachio. miRNA 166a-3p and miR4414a-5p may also assessed as a candidate for reference gene in pistachio. However, U6 selected as the most stable reference gene in this study.