Oblique surface cracking and crack closure in an orthotropic medium under contact loading
Temas yüklemesi altında ortotropik ortamdaki eğik yüzey çatlağı ve çatlak kapanması
  1. Tez No: 521379
  2. Yazar: SELİM ERCİHAN TOKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eğik Yüzey Çatlağı, Gerilme Şiddet Çarpanları, Çatlak Kapanma Problemleri, Tekil İntegral Denklemleri, Inclined Edge Crack, Stress Intensity Factors, Crack Closure Problems, Singular Integral Equations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada, malzeme yüzeyinden temas yüklemesine maruz kalan elastik ortotropik yarı düzlemdeki eğik yüzey çatlakları, açık ve kapalı çatlak varsayımlarıyla incelenmiştir. İlk olarak karışık mod gerilme şiddet çarpanları tamamen açık çatlak varsayımıyla, Tam Fourier Dönüşümü teknikleriyle elde edilen tekil integral denklemlerinin çözümüne göre hesaplanmıştır. Tamamen açık çatlak varsayımı geçerli değilse, uygun olan çatlak kapanma modu tespit edilmiştir. Hem çatlak ucu hem de çatlağın tüm uzunluğunda oluşan kapanma modları incelenmiştir. Tekil integral denklemleri çatlak kapanma moduna bağlı olarak uygun bir sıralama-düzenleme tekniğiyle çözülmüştür. Son olarak çatlakların kapanan bölümleri, çatlak yüzeyleri arasındaki temas gerilme dağılımları ve modifiye edilmiş ikinci mod gerilme şiddet çarpanları kayan yüzey şartlarına göre hesaplanmıştır. Analizlerin ana sonucu, malzeme parametrelerinin, çatlak açısının ve uygulanan yükün gerilme şiddet çarpanlarına, çatlakların kapanan kısımlarına ve çatlakların kapanan kısımlarındaki temas gerilme dağılımlarına olan tesiridir.
Özet (Çeviri)
In this study, inclined surface cracks in an elastic orthotropic half-plane exposed to contact loading at the material surface are examined for both open and closed crack assumptions. At first, mixed mode stress intensity factors are computed for fully open crack assumption depending on the solution of singular integral equations, obtained by Full Fourier Transform techniques. Unless fully open crack assumption is valid, the suitable crack closure mode is determined. Both crack tip and full length closure modes are examined. Singular integral equations are solved with a suitable expansion-collocation technique depending on the closure mode. Finally, the closed portions of the cracks, contact pressure distributions between crack faces and modified mode II stress intensity factors are computed considering sliding crack face conditions. The main result of the analyses is the influence of the material parameters, the crack orientation angle and applied load on mixed mode stress intensity factors, closed portions of the cracks and the contact pressure distributions in the closed parts.